Redactie
Redactie Kids 6 okt 2017

Gezinnen met vier kinderen zijn het gelukkigst

Vroeger kregen ouders meer kinderen dan nu; gezinnen met drie kinderen waren eerder regel dan uitzondering. Als ik een moeder zie met drie kinderen voel ik altijd de neiging terplekke een diepe buiging te maken. Niet nodig, want zij is een stuk gelukkiger dan ik. Althans, zo blijkt uit recent onderzoek van een Australische universiteit. En vier kinderen, dat is helemaal het recept tot geluk.

Een anecdote

Twee moeders raken aan de praat in de speeltuin. Eentje heeft vier jongens her en der in de speeltuin rondbanjeren; de andere heeft er maar eentje in de zandbak. Laatstgenoemde vraagt aan de moeder-van-vier: ‘Jeetje, ik weet echt niet hoe je het doet met vier jongens, die ene put mij in z’n eentje al uit’. Logisch, antwoordt de andere moeder, ‘jij doet het werk van drie broers’.

Vier kinderen = kwartet!

Het onderzoek volgde vijf jaar lang gezinnen van verschillende samenstelling en omvang. Hun zelfvertrouwen, veerkracht, sociale vangnet en algemene tevredenheid over het leven werd continu bevraagd, met als doel een uitspraak te kunnen doen over welke gezinnen het meest tevreden waren. En hoewel de onderzoekers aangaven vooraf te denken dat gezinnen met minder kinderen het gelukkigst zouden zijn, bleek uit hun studie dat de hoogste tevredenheidsscore te vinden was bij mensen met – schrik niet – vier of meer kinderen.

Hoe meer zieltjes, hoe meer vreugd en deugd

Want ondanks dat grotere gezinnen met vier kinderen chaotischer en duurder zijn dan huishoudens met minder leden, blijkt het geluk dat elk kind bijdraagt dat ruimschoots te compenseren. En inderdaad; we zeggen wel eens dat je niet wist dat een kind je zoveel blijdschap, gelukzalige gevoelens en energie kon geven* dus als je dat keer vier (minimaal) telt, dan heb je inderdaad een dosis geluk waar je ‘u’ tegen zegt.

Bijkomstig voordeel: kinderen van grote kinderen zijn relatief op jongere leeftijd zelfstandig dan kinderen uit kleinere gezinnen; en er is vrijwel altijd iemand in de buurt om mee te spelen.

Ho! Stop!

Voor wie nu denkt dat ze als een malle aan gezinsuitbreiding moet gaan doen: natuurlijk niet, gekkie. Tenminste, niet als je denkt dat je daar gelukkig(er) van wordt. Ouders van de grote gezinnen gaven aan dat zij altijd al een groot gezin wilden. Kortom: je wordt niet gelukkig(er) als gaandeweg besluit om ‘er dan nog maar een paar bij te maken’. De geluksformule (b)leek alleen van toepassing op zij die dit altijd al ‘van plan waren’. En misschien nog wel het belangrijkste: de natuur moet ook een beetje meewerken, ja niet dan?

* Een kind kan je overigens ook heel erg veel energie kosten, maar dat laten we in de context van dit blije onderzoek even terzijde.

Hier hebben we nog twintig voordelen van een groot gezin op een rijtje gezet >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Gezinnen met vier kinderen zijn het gelukkigst
Sluiten