Redactie
Redactie Kinderen 30 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

10 x de leukste voetbalnamen voor jongetjes

Onlangs werd bekend wat in 2017 de populairste babynamen waren. Bij jongens vormden Noah, Sem en Lucas de top 3, waar het bij meisjes vooral Emma, Tess en Sophie de voorkant van geboortekaartjes sierden. Echte voetbalnamen zitten er niet tussen, terwijl voetbal zo ongeveer de grootste geme deler in de wereld is…

Leuke voetbalnamen

Een trend die nog niet in opmars is, maar dat wel zou kunnen worden, is de opkomst van voetbalnamen: kinderen die vernoemd worden naar bekende voetballers. In Zuid-Amerikaanse landen veel gebruikelijker – daar wonen opvallend veel Christiano’s, Ronaldo’s, Lionels en Messi’s. Famme’s Muriel is een voetbalmoeder en staat elk weekend langs het veld. ‘Messi, paas paas’ zorgde voor een hoop hilariteit, omdat het een 5-jarig ventje betrof die – laten we maar eerlijk – bewees dat talent niet met een naam komt.

Voor alle vrouwen wiens man fervent voetballiefhebber is, is in onderstaand rijtje misschien iets te vinden voor de jongen-to-be?

1. Dirk

De man maakte vorig jaar zo ongeveer in z’n eentje Feyenoord kampioen, dus de gemiddelde voetbalminnende vader uit regio 010 zal alleen om die reden Dirk al een geweldige naam vinden. Maar ook vaders uit de buurt van Katwijk (Dirks geboortedorp) en Utrecht komen in aanmerking – in laatstgenoemde stad speelde hij maar liefst vijf jaar. Vorig jaar werden in Nederland 89 Dirk-en geboren.

2. Pelle

Ook voor de Rotterdamse papa’s to be een suggestie. Met dank aan Graziano Pellè die van 2012 tot 2014 voor Feyenoord speelde. Beroemd om z’n kuif en scorend vermogen. Dat streepje op de e mag je voor het gemak weglaten, dan wordt het ineens een stuk Hollandser. Z’n voornaam is Graziano – dat doet het toch iets minder makkelijk in de Nederlandse klaslokalen.

3. Kasper

Bij Famme hebben we sowieso een zwak voor Scandinavische namen, en zeker als de jongens er zo lief en ongerept uit komen te zien als Kasper Dolberg.

4. Jari

In de jaren ‘90 werden er opvallend veel Jari’s geboren, veelal in en om Amsterdam. Met dank aan de Fin Jari Litmanen die a) geweldig kon voetballen en b) een hele sympathieke voetballer was. Ook al is Jari inmiddels gepensioneerd, dat ‘ie nog steeds leuk is bleek wel toen hij vorig jaar in Nederland was om zijn boek te promoten (en nog steeds vloeiend Nederlands spreekt). Bovendien is Jari gewoon een leuke naam – er werden er vorig jaar 79 geboren (dat is ‘slechts’ tien Jari’s minder dan Dirk-en).

5. Lionel Messi

Ook als je als vrouw weinig van voetbal weet, vrijwel iedereen kent Lionel Messi. Waar een vrouw misschien eerder een voornaam als Lionel zou verkiezen, zijn er heel veel papa’s die hun zoon maar wat graag Messi noemen. Toch komen beide namen vooralsnog niet door de ballotagecommissie, want afgelopen jaar werd er in ons land van beide geen EEN geboren.

6. Neres

Er loopt op dit moment een 16-jarige Braziliaan op het veld rond bij Ajax die bijzonder goed kan voetballen. Voor een meisje kan Neresa ook heel mooi zijn, toch?

7. Dani

Ooit was er een moeilijk knappe Portugees die een paar jaar bij Ajax speelde – roepnaam: Dani. In die tijd (1996-2000) werden er opvallend veel Dani’s geboren, en nog steeds ziet er regelmatig een het levenslicht. Die eer valt niet alleen maar toe te schrijven aan de voormalige Ajacied, maar kan ook van alles te maken hebben met de Braziliaanse wereldvoetballer Dani Alves.

8. Robin

Leuk: kan namelijk voor meisjes en jongens. Nog leuker: hij (Van Persie, dus) keert dit jaar terug naar Feyenoord.

9. Guti

José María Gutiérrez Hernández is z’n volledige naam: Guti op het voetbalveld. Spanjaard, begenadigd voetballer en niet onaantrekkelijk. Niks meer aan doen, dus.

10. Andres

Naar Andres Inièsta. Hoewel het eigenlijk een no-go is, want het was deze Andres die tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika in de finale het enige doelpunt maakte waardoor Spanje – en dus niet Nederland – wereldkampioen werd.

Het over een andere boeg (of bal) gooien kan natuurlijk ook: 31 x de leukste hockeynamen voor jongens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme