Iets voor jou? Dit zijn de voor- en nadelen van een open relatie

Relatie Valéry de Voijs 15 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Het klinkt spannend toch? Een open relatie. Altijd een lover ter beschikbaar, een spannend seksleven en flirten tot je erbij neer valt. Maar wat als jouw partner geen aandacht meer voor je heeft omdat hij te druk aan het tinderen is? Dan is zo’n polygame relatie opeens een stuk minder leuk. Benieuwd of een open relatie bij je past? Check de voor- en nadelen van het hebben van een open relatie

Of het idee van een open relatie je nu aantrekt of niet, denk er in ieder geval goed over na. Als je eenmaal de stap waagt, kun je meer kapot maken dan je lief is. Of niet natuurlijk, en dan geniet jij met volle teugen van jullie beslissing.

Een open relatie

Wist je dat 10.000 jaar geleden mensen altijd open relaties hadden? Het is dus relatief (met de nadruk op relatief) ‘kort’ geleden dat we gewend zijn geraakt aan het hebben van monogame relaties. Onze brutale voorouders leefde dus nog niet zo braaf in die grotten toentertijd. Tegenwoordig zijn er nog steeds culturen die polygame relaties als normaal beschouwen. Denk bijvoorbeeld maar aan de Islamitsiche landen of streken in India. Maar ook in onze cultuur zien we vormen van een open relatie steeds vaker terug (kun je je die ‘friend with benefit‘ nog herinneren?)

Voor- en nadelen open relatie

Om een goede afweging te maken moet je er rekening mee houden dat iedere relatie voor- en nadelen zal hebben. Zo ook het hebben van een open relatie. Daarbij maak je de keuze om andere partners te zien niet alleen, maar samen met jouw huidige partner.

Voordelen

Allright, laten we de balans even opmaken. Er zijn namelijk wat voordelen aan het hebben van een open relatie. Zo hebben mannen in de Islam een hogere sociale status als ze meerdere vrouwen hebben, en zullen zijn vele kinderen later de kost kunnen verdienen. Deze voordelen zijn hier niet echt van toepassing, dus laten we ons concentreren welke voordelen het jou oplevert.

1. Seks

Seks met meerdere mensen kan zo z’n voordelen hebben. Weet jij precies hoe jouw partner je vanavond weer zal verleiden? Worden de zinnetjes die hij fluistert nogal standaard, en raak je niet meer zo onder de indruk van de kusjes in je nek? Dan kan het een voordeel zijn dat je wat lovers achter de hand hebt. Als jij zin hebt in een portie dominantie tussen de lakens kun jij gemakkelijk de nacht ergens anders spenderen, zonder daar verantwoording voor hoeven af te leggen.

2. Seksfantasieën

Je kunt seks hebben met meerdere mensen. Klinkt best interessant toch? Vooral als jij een seksfantasie hebt waar je je stiekem een beetje voor schaamt. Je weet dat als jij deze fantasie alleen al uitspreekt (laat staan op een vrije zondagmiddag zou uitvoeren) dat je je partner daarna niet meer onder ogen durft te komen. Misschien is je fantasie wel zo ‘extreem’ (in jouw ogen) dat je denkt dat je het respect tussen jullie kapot maakt. Dan is zo’n andere lover, die je daarna nooit meer hoeft te zien, een goede uitkomst.

3. Andere persoonlijkheid

Jouw partner kent je (als het goed is) door en door. Je kunt nog zo sexy (Op twintig cm hoge stiletto hakken, en een kanten push-up BH) de kamer rond paraderen, maar als hij je een beetje kent weet hij dat jij vergaat van de pijn en niet kan wachten om van schoeisel te wisselen. Een andere lover kent je niet zo goed, en heeft een idee van jou dat hij adoreert. Laat hem maar geloven dat jij het meest perfecte mooiste wezen op aarde bent. Hij hoeft niet te weten hoe (ja, ook jij) je mindere kanten hebt.

Deze 4 vrouwen bekennen waarom ze vreemdgingen (en geen spijt hebben)

Nadelen

Ben jij al overtuigd? Hold on. Voor je wat telefoontjes gaat plegen wil je ook even stil staan bij de nadelen van een open relatie.

1. Jaloers

Het grootste nadeel is misschien wel jaloezie. Want denk even goed na: wat jij doet, doet jouw partner ook. Jij kan er dan geen problemen mee hebben de lakens te delen met die leuke gast van de sportschool, maar jouw partner mag zelf ook zijn avontuurtjes beleven. Denk er dus even goed over na hoe je het zou vinden als je make-up vlekken op zijn overhemd vindt, of zijn telefoonscherm op drie uur ‘s nachts oplicht.

2. Schuldgevoel

De één zal hier meer last van hebben dan de ander, maar schuldgevoelens zijn niet uitgesloten als je in een open relatie zit. Als je hem alles eerlijk verteld, dan is het toch geen vreemdgaan? En dan doe je toch niets verkeerd? Maar is dat wel zo? Want wat als jij thuiskomt na een geweldige date met je lover, en je daarna hoort dat je partner slecht nieuws heeft gekregen dan zul je je schuldig verdomd schuldig voelen dat je er op dat moment niet voor hem was.

3. Verliefd

Ai, tijd voor drama. Want stel je even voor dat jij of je partner verliefd wordt op iemand anders. Niet zomaar een kleine korte verliefdheid die wel weer over waait, maar een hevige ‘zij is de ware’ soort verliefdheid. Dan is jouw sprookje voorbij, of heb je in ieder geval heel wat onnodige drama in je leven.

Wat jullie beslissing dus ook gaat zijn, denk er in ieder geval goed over na en zorg dat jullie samen duidelijke afspraken maken.

Koppels die deze handeling uitvoeren tijdens de seks zijn gelukkiger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme