Vriendin vertellen dat ze strenger moet zijn? ‘Een buitenstaander heeft daar niks over te zeggen’

Opvoeden Wilma Groothuis 18 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Inge (32). Het dilemma luidde: “Zal ik mijn vriendin vertellen dat ze eens wat strenger voor haar peuter moet zijn?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Strenger zijn

‘Ik ken mijn vriendin Fay al sinds de basisschool. Inmiddels zijn onze jongens 2,5 jaar. Mijn peuter is rustig, lief en gevoelig. De peuter van Fay is precies het tegenovergestelde, hij walst helemaal over zijn moeder heen. Ik zie dat ze moe is en daarom haar zoontje negen van de tien keer zijn zin geeft als hij het op het gillen zet. Ook is hij tegenover andere kinderen vervelend. Ik vraag me af of ik mijn vriendin zal vertellen dat ze eens wat strenger moet zijn voor haar peuter. Wel ben ik bang dat ze zich aangevallen voelt en ze misschien zelfs afstand van mij gaat nemen. Ik twijfel over wat ik moet doen.”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Inge. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Inge haar dilemma: “Zal ik mijn vriendin vertellen dat ze eens wat strenger voor haar peuter moet zijn?”

Positieve manier

Annette – “Je kan het één keer op een positieve manier ter sprake brengen, maar denk er goed over na hoe je het zegt. En het daarna laten, het is haar kind.”

Ga in gesprek

Hana – “Alles in de beschrijving van de moeder van de andere peuter geeft aan dat ze iets anders nodig heeft dan alleen maar de boodschap dat ze strenger moet zijn. Je zegt dat ze enorm moe is. Waarschijnlijk heeft ze een pittig kind, dan werkt even wat strenger zijn niet altijd. Daarnaast heb je daar vaak veel energie voor nodig en als je dat niet hebt, wordt het al snel moeilijk. Mijn eerste was ook zoals de moeder haar kind beschrijft: rustig, lief en stil. Best makkelijk ook eigenlijk. Dan kun je denken: ik kan zo goed opvoeden.

Maar een paar kinderen later had ik er ook zo één als jou vriendin heeft. Een zeer druk kind dat amper luisterde, heel wild was en daarmee ook per ongeluk anderen pijn deed. Daarnaast was ik heel erg moe door het slechte slapen. Als iemand tegen me had gezegd: ‘Je moet even wat strenger zijn’, schoot ik daar niets mee op. Ik werd niet minder moe en mijn kind werd er niet beter van. Ik voelde me alleen maar nog rotter. Meestal was ik gewoon aan het overleven in plaats van leven.

Ga rustig met haar in gesprek hoe ze het moederschap en opvoeden ervaart. Mogelijk ontstaat er daaruit iets of kan ze tot de ontdekking komen dat ze misschien meer hulp nodig heeft. Als het gesprek het toelaat, kun je ook vragen of ze misschien meer hulp nodig heeft. Maar zomaar zeggen dat ze strenger moet zijn, is echt veel te kort door de bocht.”

Niet mee bemoeien

Marianne – “Iedere ouder voedt zijn kind op zijn eigen manier op. Een buitenstaander, of het nou familie of een vriend is, heeft daar niks over te zeggen. Je moet je er niet mee bemoeien, behalve als je merkt dat de ouder wat moeite heeft met de opvoeding en jou om hulp vraagt. Dan kun je haar helpen door middel van tips en vertellen hoe jij het zou doen. En zo niet, dan moet je gewoon je mond houden.”

Respectloze actie

Willem – “Ik zou het zeker niet doen, je hebt er niets van te maken. Ik vind het een respectloze actie om je mening te willen ventileren.”

Niks van terechtkomen

Corrie – “Oh, ze zeiden tegen mij ook altijd dat ik strenger moest zijn voor mijn kinderen, want er zou niks van ze terechtkomen. Nou, het is goed gekomen hoor. De ene is doktersassistente, de andere is verpleegkundige op niveau 4, mijn zoon is beveiliger bij Trigion en de oudste doet de expertise op kantoor in de haven. Iedereen doet het op zijn eigen manier!”

Bewust slopen

Linda – “Ik zou me er verder niet mee bemoeien. Je kan eventueel vragen of je vriendin misschien hulp nodig heeft. Maar als het jochie bewust iets zou slopen in mijn huis of als hij mijn kind of de hond bijvoorbeeld pijn doet, dan zou ik er wel iets van zeggen. Zeker als de moeder er niks van zegt.”

Iets kunnen betekenen

Marian – “Bijzonder hoor. Misschien moet je je vriendin eerst eens vragen of je iets voor haar kan betekenen, als je ziet dat ze moe is.”

Dilemma: ‘Kan ik streng zijn tegen de peuter van mijn vriend?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme