Dilemma: ‘Zal ik mijn vriendin vertellen dat ze eens wat strenger voor haar peuter moet zijn?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 13 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Inge (32) haar dilemma voor: “Zal ik mijn vriendin vertellen dat ze eens wat strenger moet zijn voor haar peuter?”

‘Ik ken mijn vriendin Fay sinds de basisschool. Al sinds groep 6 zijn wij dikke vriendinnen. Tijdens de middelbare school zaten we in andere klassen en gingen we iets minder met elkaar om. Ons contact werd sterker op het moment dat we tijdens onze vervolgopleiding weer bij elkaar in de klas kwamen. We sleepten elkaar door de opleiding heen. In de jaren daarna deden we ook veel samen en zagen we elkaar minimaal één keer per week.

Tegelijkertijd zwanger

Op het moment dat ik Fay wilde vertellen dat ik zwanger was, zei ze dat zij ook iets kwijt moest. We bleken allebei zwanger te zijn en onze uitgerekende datum scheelde maar een week. Wat was het fantastisch om dit samen mee te maken. We gingen samen naar zwangerschapsyoga, gingen winkelen voor de baby’s en wisselden veel informatie uit. Het was helemaal leuk dat we erachter kwamen dat we allebei een jongetje kregen. We zagen het al helemaal voor ons: onze twee jongens, samen in een voetbalteam.

Strenger voor peuter

Inmiddels zijn onze jongens 2,5 jaar. Mijn peuter is rustig, lief en gevoelig. De peuter van Fay is precies het tegenovergestelde. Sterker nog, ik zie dat hij helemaal over zijn moeder heen walst. Naar zijn vader luistert hij nog wel, maar naar mijn vriendin? Dat is een ander verhaal. Ik zie dat ze moe is en daarom haar zoontje negen van de tien keer zijn zin geeft als hij het op het gillen zet. Ook is hij tegenover andere kinderen vervelend. Hij pakt speelgoed af en schopt ze vanuit het niets. Ik heb mijn kind al meerdere keren weg moeten halen. Ik ben bang dat het een vervelend jongetje gaat worden als het zo doorgaat. Hij heeft gewoon regels nodig en moet teruggefloten worden als hij vervelend gedrag vertoont.

Vertellen of niet?

Ik vraag me daarom af of ik mijn vriendin zal vertellen dat ze eens wat strenger moet zijn voor haar peuter. Ik denk dat wanneer ze strenger voor hem is, het voor haar veel makkelijker gaat worden. Nu kan zijn gedrag nog veranderen. Wel ben ik bang dat ze zich aangevallen voelt en ze misschien zelfs afstand van mij gaat nemen of zegt dat ik makkelijk heb praten met een rustig kind. Ik twijfel over wat ik moet doen.”

Dilemma: ‘Zal ik stoppen met borstvoeding nu mijn kind bijna drie is?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen