Het HELLP-syndroom: wat is het en wat zijn de gevaren?

Gezondheid Wilma Groothuis 13 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Het HELLP-syndroom is een zeldzame, acute vorm van zwangerschapsvergiftiging. Het treedt meestal op na de twintigste zwangerschapsweek. Hier lees je wat de symptomen en gevaren zijn.

HELLP zou ook kunnen ontstaan bij de bevalling. Belangrijk is dat er snel ingegrepen wordt, omdat het nare gevolgen kan hebben. Maar wat is het HELLP-syndroom precies? Wij leggen het je uit.

Wat is het HELLP-syndroom?

Het HELLP-syndroom komt bij 1 op de 300 zwangerschappen voor. Er is dan sprake van een verhoogde afbraak van rode bloedcellen en een verstoorde leverfunctie. Ook is er een tekort aan bloedplaatjes, waardoor de bloedstolling niet goed functioneert. HELLP is een afkorting van:

 • Hemolysis (verhoogde bloedafbraak)
 • Elevated Liverenzymes (teveel leverenzymen in het bloed)
 • Low Platelets (tekort aan bloedplaatjes)

Oorzaak van het HELLP-syndroom

Helaas is de precieze oorzaak van het HELPP-syndroom nog niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat het komt doordat er voor of tijdens de zwangerschap niks gedaan is aan een eventuele hoge bloeddruk, maar daar is nog niet genoeg bewijs voor.

Daarnaast zijn er andere factoren die vermoedelijk het risico op het HELPP-syndroom vermogen, zoals een selchte aanpassing op de zwangerschap door het lichaam, diabetes, een niet goed ontwikkelde placenta en meerdere zwangerschapsvergiftingen in een familie.

Wat zijn de symptomen?

Als je het HELLP-syndroom hebt, heb je meestal in het begin pijn rechtsboven in je buik en lijkt het alsof je riem te strak zit. Deze pijn wordt vermoedelijk veroorzaakt door de lever, omdat deze niet goed functioneert. Je kunt ook last krijgen van dikke oogleden, een opgezwollen gezicht of hoofdpijn. Het nare van het HELLP-syndroom is dat deze klachten op onschuldige zwangerschapskwalen lijken en de ziekte kan erg plotseling opduiken.

Andere symptomen van HELLP:

 • Eiwit in de urine
 • Hoge bloeddruk
 • Vocht vasthouden, gewichtstoename
 • Bandgevoel (om hoofd/buik)
 • Misselijkheid en veel braken
 • Concentratieproblemen
 • Hoofdpijn en sterretjes zien
 • Pijn in de bovenbuik of onder de borst
 • Pijn in de bovenrug of tussen de schouderbladen
 • Tintelingen in de vingers

Wat doe je als je symptomen hebt?

Merk je dat je een of meer van bovenstaande symptomen hebt? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Eerst wordt je urine onderzocht. En als dat eiwit bevat, zal er bloedonderzoek plaatsvinden. Bij leverproblemen stolt je bloed namelijk minder goed, wat inwendige bloedingen kan veroorzaken. Bovendien breek je vaak je eigen rode bloedlichaampjes af als je zwanger bent. Je nieren werken dan minder goed, waardoor je bloed vol met afvalproducten zit.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Als je het HELLP-syndroom hebt, worden jij en je baby extra goed in de gaten gehouden. Dat gebeurt door middel van CTG’s, echo’s, verder bloedonderzoek en bloeddrukmetingen. Je krijgt medicijnen om te proberen een eclampsie-aanval, waarbij spierkrampen en bewusteloosheid kunnen optreden, te voorkomen.

Ook wordt geprobeerd de bloeddruk te laten dalen. Soms wordt er met een infuus vloeistof toegediend. In uitzonderlijke gevallen overlijden kinderen in de baarmoeder door complicaties bij HELLP. In een heel ernstige situatie zal je bevalling daarom worden ingeleid of wordt er gekozen voor een keizersnede. Meestal genees je 48 uur na je bevalling van HELLP.

Disclaimer
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Onderzoek: zwangerschapsvergiftiging kan hersenfuncties jarenlang verstoren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme