Vrouwen in Zuid-Korea baren wereldwijd minste baby’s

Nieuws Lisa van den Akker 25 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

In een paar decennia tijd is het aantal kinderen dat een Zuid-Koreaanse vrouw baart drastisch gedaald. Met als gevolg dat Zuid-Korea onderaan staat in de ranglijst als het gaat om vruchtbaarheidscijfers.

Het vruchtbaarheidscijfer in Zuid-Korea is naar een nieuw dieptepunt gezakt, meldt persbureau ANP vandaag. Het cijfer daalde naar 0,81 kind per vrouw. Daarmee verstevigt het land zijn positie als minst vruchtbare land ter wereld.

Minder dan één kind per vrouw

Het is echter niet voor het eerst dat Zuid-Korea onder het gemiddelde van één kind per vrouw zakt. In 2018 registreerde ze dit namelijk voor het eerst. Toch was dat nog niet zo lang geleden compleet anders. De gezinsgrootte is binnen enkele generaties enorm afgenomen. Begin jaren zeventig kregen vrouwen er namelijk nog gemiddeld vier kinderen.

Vruchtbaarheid in Nederland

Ter vergelijking: in 2020 had de Nederlandse vrouw gemiddeld 1,54 kinderen. Dat is dus bijna het dubbele van het aantal kinderen dat een Zuid-Koreaanse vrouw baart. Toch daalt ook in Nederland het gemiddeld aantal kinderen van Nederlandse vrouwen al jaren. In 2000 was het gemiddelde bijvoorbeeld nog 1,79 kinderen per vrouw.

Nederland en Zuid-Korea volgen hiermee de wereldwijde trend. Vruchtbaarheidscijfers zijn de afgelopen zes decennia namelijk vrijwel overal “aanzienlijk gedaald”, zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Maar de trend is bijzonder uitgesproken in Zuid-Korea.

Groeiende bevolking

Landen hebben minstens twee kinderen per vrouw nodig – een percentage van 2,1 – om hun bevolking op dezelfde omvang te houden, zonder migratie. Dat betekent dat de bevolkingsgrootte in veel landen al krimpt. In Zuid-Korea zijn er sinds 2020 jaarlijks zelfs meer sterfgevallen dan geboorten. Wellicht gaan we daar in Nederland ook naartoe, wist je namelijk dat het geboortecijfer vorig jaar een laagterecord was?

Juicy! Vrouwen uit deze landen hebben het hoogste libido

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme