Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Gezondheid 16 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vrouwen zweten? Zeker weten! 5x feitjes over zweet (waarvan je de rillingen krijgt!)

Mannen zweten, vrouwen transpireren. Toch? Of het nu komt door die opvliegers, hormonale schommelingen, menstruatie, of zwangerschappen: zweten doen we zeker weten. De hoogste tijd om hier onze speurneus aan te wagen. Figuurlijk dan.

Deze wetenschappelijke feitjes over zweet wist jij vast nog niet.

Feitjes over zweet

Trust us… deze feitjes gaan je verbazen.

1. Zweet stinkt niet

Heh? Jazeker je leest het goed. Zweet stinkt niet. Volgens de Cleveland Clinic wordt zweet gemaakt in de eccriene en apocriene klieren. Deze apocriene klierzweten vind je bijvoorbeeld op de voeten, geslachtsdelen en oksels. In principe stinkt zweet niet. Wanneer het zweet zich mengt met bacteriën op de huid kan er een naar geurtje ontstaan.

2. Je valt er niet perse af

Je kent ze wel: de Bikram yoga sessies waarbij yogi’s zwetend de ene na de andere pose uitvoeren. Fans van deze yogastijl beweren dat je er wel duizend calorieën mee kan verbranden, maar de wetenschap slaat deze mythe uit de wind. Van transpireren zelf val je dus niet af. Je verliest weliswaar vocht, maar geen vet.

3. Zweet bevat urine

Iiieeuw. Voor degenen die nog verder willen lezen: zweet bevat inderdaad urine. Wie haar eigen zweet weleens geproefd heeft (guilty over here)  zal gemerkt hebben dat het een zoetige smaak heeft. Lekker is anders, maar je proeft in ieder geval iets zoets. Zweet bestaat namelijk voor 99 procent uit water. Die ene procent bestaat uit een combinatie van ammoniak, melkzuur, vitamine C, urinezuur en ureum (het hoofdbestanddeel van urine).

4. Je kunt er puistjes van krijgen

Wanneer je transpireert maakt je lichaam talg aan. En we weten ondertussen dat een ophoping van die talg ervoor kan zorgen dat je poriën verstopt raken. En dat kan dan weer leiden tot puistjes of acne. Het is daarom belangrijk dat je in ieder geval niet met make-up gaat sporten, en meteen na je work-out je gezicht en lichaam wast. Ook zijn er sporters met een gevoelige huid die erbij zweren om meteen na hun sportsessie hun gezicht in ijsblokjes onder te dompelen, om zo ontstekingen tegen te gaan.

5. Zweet bij mannen is anders dan bij vrouwen

Tja, verschil moet er zijn. In de jaren voorafgaand aan de menopauze zullen vrouwen ‘s nachts in de loop van de tijd meer vocht verliezen. Dit komt door het verlies van oestrogeen. Wanneer mannen ‘s nachts zweten heeft dat niet zoveel met een menopauze te maken. Bij mannen kan een verlaagd testosteron de boosdoener zijn, wat kan leiden tot depressie, vermoeidheid en erectiestoornissen.

Een dokter laat in deze TikTok-video zien wat er gebeurt als je je navel niet wast

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme