Het vruchtzakje verliezen bij een miskraam: alles wat je erover wilt weten

Zwanger Demi de Boer 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger raakt, gebeurt er van alles in je lichaam om de baby goed te kunnen laten ontwikkelen. De vruchtzak is een van de dingen die zich zal ontwikkelen voor de groei van jouw baby. Wanneer je een miskraam hebt, zul je het vruchtzakje verliezen.

Het is fijn om te weten wat je lichaam doormaakt tijdens de zwangerschap. Daarom hebben wij een kort overzicht over het vruchtzakje voor je gemaakt.

Wat is een vruchtzak?

De vruchtzak bevindt zich in de baarmoeder. Het is een soort zakje waar de baby in zal gaan groeien en ontwikkelen. Het zit vol met vruchtwater en het heeft de functie om de baby te beschermen en om voor mobiliteit te zorgen tijdens de zwangerschap. De vruchtzak zweeft door de baarmoeder heen, dit zorgt voor een goede bescherming als je je bijvoorbeeld stoot.

De temperatuur in het vruchtzakje is 37,6 graden celsius, dit is de ideale temperatuur voor de baby. Zolang de temperatuur net iets boven de lichaamstemperatuur van de moeder ligt, kan de vruchtzak het effectiefst te werk gaan.

Hoe ziet het eruit?

Waneer je een miskraam hebt verlies je het vruchtzakje. Veel vrouwen vragen zich dan af of je dit kunt zien of herkennen. Soms is dat mogelijk, je kunt het vruchtzakje herkennen als een klein blaasje. Het is gevuld met helder vocht. Dit zorgt ervoor dat je soms het embryo of de foetus kunt zien als je het zakje tegen het licht houdt.

Dit is echter niet altijd het geval, dit ligt aan de zwangerschapsduur en de hoeveelheid stolsels. Soms kun je het embryo niet zien omdat dit verborgen zit tussen de stolsels. Dit zijn klonten bloed die in het vruchtzakje zitten. De stolsels lijken op gelatine, zijn vaak helder rood en stevig en ze kunnen variëren van klein tot vuistgrootte. Als het embryo na zes weken wordt afgestoten is de kans klein dat je deze kunt vinden in het vruchtzakje.

Hoe ontwikkelt een vruchtzakje?

De vruchtzak wordt steeds groter, naar mate de baby zich ontwikkelt. Dit komt omdat de hoeveelheid vruchtwater ook toeneemt. Na ongeveer tien weken zal er rond de dertig milliliter vloeistof in de vruchtzak zitten. Rond de 36 weken zal dit oplopen naar ongeveer een liter vloeistof. De vloeistof verlaat het lichaam, in een goede situatie, pas als het tijd is voor de bevalling. Het komt er eigenlijk net uit, voordat de baby eruit komt. Als dit gebeurt, zijn je vliezen gebroken en moet je je klaarstomen voor de bevalling.

Hoe begint een miskraam? Deze dingen wil je weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme