Waarom de ‘slow fade’ erger is dan ghosting

Relatie Redactie 5 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Dat ghosting pijn doet, dat weten we inmiddels. Hoewel het steeds vaker voorkomt. Maar volgens deskundigen is er een break-up manier die nog pijnlijker is: de slow fade. Wat is dat precies?

De pijn van slow fading

Wat is de slow fade?

Het is het toneelspel dat iemand uitvoert als hij of zij besluit dat de relatie ten einde is, maar dit niet vertelt. Het is geen aardige manier, het is een vorm van gaslighting die emotionele schade kan veroorzaken. Helderheid verschaffen over het einde geeft de ander de kans het emotioneel te verwerken: het is de aardigste manier om een relatie te beëindigen.

Vooropgesteld: het is nooit makkelijk om de relatie met iemand in je leven te beëindigen. Of het nu een romantische relatie is of een vriendschap, er zijn bijna altijd gekwetste gevoelens aan een of beide zijden. Maar sommige eindes zijn erger dan andere. Hoewel ghosting bijna normaal is geworden in onze samenleving en zeer pijnlijk, blijkt er een andere manier om een relatie te beëindigen die nog meer pijn doet: de slow fade.

Gemengde signalen

Het doet zich voor als iemand heeft besloten de relatie te beëindigen, maar dit niet vertelt. In plaats van het moeilijke gesprek aangaan over dat de relatie over is, doen ze net of die er nog is, maar zenden ondertussen gemengde signalen uit en trekken zich langzaam terug. In de hoop dat de ander de hint begrijpt en zijn of haar conclusies trekt.

Er is trouwens een verschil met het langzaam uitdoven van een relatie of vriendschap, dat plaatsvindt als twee mensen allebei stoppen met hun best doen en de relatie uitbloedt door een verhuizing, schoolwisseling of een andere baan.

Gaslighting

Mensen die aan slow-faden doen als de relatie van hun kant eindigt, denken dat ze aardig zijn door de band met de ander in een langzaam tempo te verbreken en niet abrupt. Ze voelen zich goed over zichzelf omdat ze denken dat ze aardig zijn en ze hoeven bovendien niet te dealen met de pijn en het verdriet van de ander en met het moeilijke gesprek dat daaraan voorafgaat.

Maar de realiteit is dat ze ander aan het gaslighten zijn. De ander gaat namelijk aan zichzelf en zijn eigen realiteit twijfelen.

Anders dan ghosting, waarbij het hoe pijnlijk ook, wél duidelijk is dat de relatie over is, is de slowfade een uitgesteld einde. Het leidt ertoe dat de toekomstige ex verward wordt en aan zichzelf gaat twijfelen

Helderheid is belangrijk

Helderheid en zekerheid helpen bij de verwerking. Onderzoek heeft aangetoond dat onzekerheid een emotionele situatie erger kan maken en een onprettige situatie nóg onprettiger.

Als de ander eindelijk in de gaten heeft wat er aan de hand heeft, kan die het gevoel krijgen dat hij bedrogen en misleid is door iemand met wie ze dachten een nabije relatie te hebben. Er is niks aardigs aan iemand het gevoel geven dat hij een sul was die je kon gebruiken.

Als iemand het gevoel heeft dat hij of zij zijn eigen beoordeling niet kan vertrouwen, dan is zijn of haar vermogen om relaties met anderen te hebben beschadigd. Er ontstaat een grotere kans op meer angst en onveiligheid en op moeite met het open zijn en jezelf kwetsbaar opstellen.

Wat is dan wel een goede manier om met het beëindigen van een relatie om te gaan? Dat hangt ervan af hoe lang je de persoon al kent en wat voor soort relatie je had. Maar hoe dan ook, het aardigste wat je kunt doen is duidelijkheid geven over het einde van de relatie. Dan kan de ander het verwerken en weer verder.

Zo krijg je weer vertrouwen in jezelf na de break-up

Hoe dan wel?

Als er maar een paar dates zijn geweest, dan kun je zeggen: “Ik vond het fijn je te ontmoeten, maar voel geen klik.” Maar als je wat langer met elkaar bezig bent, bijvoorbeeld een paar maanden en je probeert er een echte relatie van te maken, dan heeft de ander behoefte aan meer uitleg, om zich met respect behandeld te voelen.

Idealiter is het het beste om je gevoelens in een gesprek te delen.  Maar als je dat moeilijk vindt, ook over de telefoon, en je je zorgen maakt over de reactie van de ander, dan kun je ook een email sturen of een whats-app bericht. Het belangrijkste is duidelijkheid geven over dat de relatie geëindigd is. En dat hoeft niet heel uitgebreid, mag ook iets simpels zijn als: “Ik heb de laatste tijd het gevoel dat we uit elkaar gegroeid zijn en weinig meer gemeen hebben.”

Als de ander graag wil praten en meer uitleg wil en je dat echt niet wil, kun je zoiets zeggen als: “Ik wil er niet over in discussie gaan.” Hoewel dat koud kan klinken en niemand graag zoiets hoort, zullen weinig mensen aandringen als je een vriend leek te zijn terwijl nu blijkt dat je hem of haar niet langer in je leven wil.

8 break up adviezen waar je daadwerkelijk wat aan hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme