Onderzoek: dit is hoe lang je zou moeten wachten voordat je een tweede kind krijgt

Kinderen Patricia van den Broek 14 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Toen ik dit onderzoek zag, werd ik eerst een beetje pissig. Omdat het suggereert dat er een perfecte tijd is om aan een tweede te beginnen, en het daarmee ook suggereert dat je dit kunt plannen. Dat werkt bij sommige koppels, maar in mijn geval ging het niet vanzelf.

Er is altijd iemand in je omgeving die vraagt: wanneer komt de tweede? Of: je wilt toch niet te lang wachten hè, dan zit er zoveel leeftijdsverschil tussen. Maar wat maakt het uit? En waarom leggen moeders die druk steeds op elkaar?

Wetenschappelijk

Vooropgesteld dat iedereen dat lekker zelf moet bepalen, is het toch wel interessant om te lezen wat medische onderzoekers er nou van zeggen. Met de kanttekening dat het leven lang niet zo zwart-wit is, er is ook nog altijd moeder natuur is die hierin een rol speelt en zoveel andere factoren. Dus laten we dat ‘moeten’ van die experts vooral met een korrel zout nemen. Dit vooropgesteld.

Tijd om te herstellen

Uit dit onderzoek blijkt dat bijna één derde (33%) van de vrouwen snel (binnen anderhalf jaar) een tweede kind krijgt, zodra de eerste is gebaard. Maar medici adviseren daarmee te wachten tot die eerste maximaal 18 maanden oud is. Dit betekent dus dat er ongeveer 2.25 jaar tussen zit.

Waarom dat zo is?

Dat zit ‘m volgens wetenschappers in het feit dat je lichaam die tijd nodig heeft om volledig te herstellen van een zwangerschap. Ook blijkt dat er meer premature baby’s geboren worden als er weinig tijd tussen de eerste en de tweede zit, en dat deze kinderen later ietsje meer kans op gedragsproblemen hebben. Bij 30% van de vrouwen met tweede kind, zit er vier jaar tussen.

Wanneer die tweede?

De kans dat een stel een tweede kind krijgt, neemt sterk af als ouders na hun eerste een afname in hun geluksgevoel ervaren trouwens. Dat blijkt uit een ander onderzoek dat wetenschappers van het Max Planck Institute for Demographic Research ooit onder 20.000 Duitse ouders hielden. De proefpersonen moesten elk jaar aangeven hoe tevreden ze met hun leven waren (op een schaal van 0 tot 10).

Voorspelling

Uit het onderzoek blijkt dat het geluksgevoel dat ouders in het eerste jaar na de geboorte van hun eerste kind hebben, gebruikt kan worden om te voorspellen of er nog een tweede komt. Zijn ze in die eerste tijd ongelukkiger? Dan is de kans op een tweede gering. Dat was met name sterk het geval bij ouders die wat ouder en hoogopgeleid waren.

LEES OOK: op deze momenten overweeg ik een tweede, ook al blijft het bij één

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme