Wat is droge verdrinking? Dit moet je als ouders erover weten

Kinderen Wilma Groothuis 6 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

De zomer is in zicht en daarmee ook alle waarschuwingen als het gaat over zwemmen. Dat je je kind goed in de gaten moet houden, is logisch. Toch kan het geen kwaad nog wat meer aandacht hieraan te besteden, omdat er soms nog meer achter schuilgaat, zoals bij droge verdrinking.

Met droge verdrinking krijgt iemand een kleine hoeveelheid water binnen via zijn of haar neus en/of mond. Dit veroorzaakt een spasme, waardoor de luchtweg zich sluit. Hier lijkt het kind in eerste instantie geen last van te maken, maar na 24 uur kan hij alsnog stikken.

Verdrinkingsincident

Bij droge verdrinking is er een reeks symptomen die iemand kan ervaren na een incident in of rondom het water. Het is geen ‘echte’ verdrinking, omdat het in eerste instantie dus goed lijkt te gaan, maar het kind heeft weldegelijk een verdrinkingsincident meegemaakt en overleeft. Later kan het kind hier nog complicaties aan overhouden als gevolg van het onder water zijn.

Droge verdrinking gebeurt meestal kort na het verlaten van het water, dus niet in het water zelf. De symptomen kunnen tot 24 uur na het incident optreden en het kan uiteindelijk leiden tot ademnood bij kinderen. Ook al klinkt het heel eng en dat is het natuurlijk ook, hebben we goed nieuws: het gebeurt gelukkig niet zonder duidelijke tekenen die je in een vroeg stadium kan herkennen.

Symptomen van droge verdrinking

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van droge verdrinking:

Ondiepe of moeizame ademhaling

Als je kind een snelle of oppervlakkige ademhaling heeft of wijd uitgelopen neusgaten, moet hij of zij harder werken dan normaal om te ademen. Ditzelfde geldt als je de ruimte tussen de ribben van het kind ziet of de opening boven het sleutelbeen wanneer hij of zij ademt. Als je dit ziet, moet je onmiddellijk aan de bel trekken.

Hoesten

Als je kind aanhoudend moet hoesten of als hij voor het hoesten meer inspanning nodig heeft om te ademen, kun je het beter ook laten checken.

Overgeven

Als je kind moet overgeven, is dat een teken van stress van het lichaam als gevolg van de ontsteking en soms een gebrek aan zuurstof, maar ook van aanhoudend hoesten en kokhalzen.

Vermoeidheid

Als je kind erg vermoeid is, kan dat betekenen dat hij niet genoeg zuurstof in zijn bloed heeft. Leg hem niet in bed totdat de dokter zegt dat het mag. Na een dag aan het water is het normaal dat kinderen moe zijn, maar in dit geval is het beter om extra voorzichtig te zijn als er een waterincident was, hoe klein het misschien ook leek.

Gedragsveranderingen

Als je kind opeens vergeetachtiger is of zich gewoon niet als zichzelf gedraagt, kan dat komen doordat er een verandering in de zuurstofstatus is. Om dezelfde reden kan dat er ook voor zorgen dat je kind zich misselijk of duizelig voelt.

Wat te doen bij een incident?

Ben jij met je kind op het strand of in een zwembad geweest, of ligt er simpelweg een zwembadje in jullie tuin en is er een klein incident gebeurd waarbij je kind onder water is geweest? Bel dan de huisarts, ook als je twijfelt. Hij of zij kan je helpen met de symptomen herkennen en eventueel adviseren om naar de eerste hulp te gaan. Als je kind echt zichtbaar moeite heeft met ademen, bel dan gelijk 112 of ga naar de eerste hulp.

Als je kind nog jong is en nog niet kan praten, is het lastig om hem of haar te begrijpen. Je weet niet precies wat je kind voelt, dus is het van belang dat je hem goed in de gaten houdt. Let op of hij goed en vrij kan ademen en op de bovengenoemde symptomen. Als je twijfelt, trek dan aan de bel. Beter voorkomen dan genezen, toch?

Droge verdrinking voorkomen

Met de volgende tips kun je droge verdrinking voorkomen.

Zwemles

Schrijf je kind in voor zwemles. Kinderen die leerden om veilig door het water te zwemmen, zullen minder snel worstelen en sneller begrijpen wat zwemveiligheid inhoudt.

Houd toezicht

Houd altijd je kind in de gaten als hij in of rondom het water is. Je hoeft hem maar een seconde uit het oog te verliezen en er kan al wat gebeuren. Kijk of je kind zich aan de veiligheidsregels houdt.

Volg waterveiligheidsmaatregelen

Houd je als ouder ook zelf aan de veiligheidsmaatregelen. Als er in het water een veiligheidsbarricade is, ga daar ook niet zelf verder. Laat het goede voorbeeld zien aan je kind.

Waarom het goed is al vroeg met je baby op zwemles te gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme