Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind 27 apr 2014

Wat je nooit zegt tegen kinderloze stellen

Ondanks dat we zelf kinderen hebben of ooit willen, kunnen we begrijpen dat je er nooit aan begint. Kinderloze stellen krijgen echter de meest bizarre vragen en stellingen naar zich toegeworpen als het om het krijgen van kinderen gaat.

Auteur Tamar van tuenight.com rekent op geestige wijze af met de cliché opmerkingen die ze vaak te horen heeft gekregen.

Je weet niet wat je mist, het is fantastisch!

‘Ik gok dat een hond hebben ook geweldig kan zijn, maar ik wil zelfs niet de verantwoordelijkheid om voor een viervoeter te moeten zorgen. Je zou me wellicht weerhouden van te zorgen voor een dier waar ik eigenlijk helemaal niet voor wil zorgen, dus waarom probeer je me dan te overtuigen om verantwoordelijk te zijn voor een mensenleven?’

Wat als je spijt krijgt van je kinderloos bestaan?

‘Ik zou eerlijk gezegd liever spijt hebben van het feit dat ik geen kinderen heb, dan wel kinderen krijgen en me dat beklagen.’

Je verandert nog wel van gedachte

‘Dit impliceert dat mensen me beter kennen dan dat ik mezelf ken, iets waar ik graag op zou willen antwoorden: Hoera! Een echte, levende en vooral gratis waarzegger. Wat kan je me nog vertellen dat ik nog niet weet? Ga ik de lotto winnen? Gaan die koppige vijf kilo te veel ooit verdwijnen? Hoe eindigt het allerlaatste seizoen van ‘Mad Men’? Welke andere universele geheimen gaan er schuil in jouw magische brein?’

Maar wat ga je doen als je oud bent?

‘Hopelijk het geld dat ik niet uitgegeven heb aan kampen, beugels en hogere studies in een wereldreis pompen.’

Je weet pas echt wat geluk is als je moeder bent

‘Ik zal ook nooit weten wat het is om een penis te hebben, of Cubaans te zijn. Ik zal nooit ervaren wat het is om een stinkende pamper te vervangen of een tiener te ondersteunen die maanden, zoniet jaren wijdt aan mij te haten, om me daarna jaren zwijgzaam en passief te hekelen. Bedankt voor de bezorgdheid, maar ik ben het levende bewijs dat het ouderschap geen monopolie heeft op geluk.’

Waarom zou je geen kinderen krijgen als je lichaam ervoor gemaakt is?

‘Ja echt, iemand zei dit tegen me. Mijn lichaam is tot veel meer dingen in staat, maar daar begin ik ook niet aan. Dus laat ik het geven van een antwoord maar even zitten. De met-de-ogen-rollen truc is hiervoor uitgevonden.’

Reageer op artikel:
Wat je nooit zegt tegen kinderloze stellen
Sluiten