Redactie
Redactie Lifestyle 21 jun 2020
Leestijd: 6 minuten

22x tips om geld te besparen tijdens het boodschappen doen én toch gezond te eten

Velen van ons denken dat als je gezond wilt eten, je meer geld kwijt bent aan de boodschappen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Met deze tips kun je gezond eten én geld besparen.

Het is zonde om te kiezen voor de minder gezonde producten, met als voornaamste reden dat ze goedkoper zijn dan de gezondere variant. Deze suggesties zorgen ervoor dat zowel je maag als je portemonnee gevuld is.

22 tips om geld te besparen tijdens het boodschappen doen én toch gezond te eten

1. Maak een boodschappenlijstje
Voordat je boodschappen gaat doen, stel een boodschappenlijstje samen. Bedenk je maaltijdplanning voor die week en check vantevoren welke ingrediënten je al in huis hebt en wat je nog moet kopen. Op die manier koop je geen dingen die je al in huis hebt.

2. Ga geen boodschappen doen met een lege maag
Mensen die boodschappen doen terwijl ze trek hebben, geven sneller meer geld uit en kopen dan ook eerder ongezonde dingen, zoals chips en snoep.

3. Gooi niets weg
Gemiddeld gooit een gezin elke maand tientallen euro’s aan bruikbaar eten weg. Zorg ervoor dat je ook echt alleen koopt, wat je ook echt eet.

4. Plan je maaltijden
Als je vantevoren bepaalt wat je gaat koken, dan koop je ook alleen de ingrediënten die je echt nodig hebt. Mocht je restjes hebben of bepaalde dingen toch niet gebruiken, vries het in. Diepvrieszakjes en bewaardoosjes bieden uitkomst.

5. Restjes over? Eet ze voor lunch de dag erna!
Maak ’s avonds wat extra eten klaar, dan kan jij of je partner het de dag erna meenemen naar werk voor lunch.

6. Restjes over? Vries ze in voor een andere keer
Heb je eten over? Vries het in voor als je een keer geen tijd (of zin) hebt om te koken.

7. Koop diepvries groenten en fruit
Diepvries groenten en fruit krijgen nog steeds niet altijd de waardering die ze verdienen. Ook denken veel mensen nog steeds dat ze minder gezond zijn dan de verse variant, of dat ze minder vitamines bevatten maar dat is niet zo. Het voordeel is dat je ze lang kan bewaren en ze dus ook niet bederven.

8. Kies goedkopere merken
Een simpele, maar zeer effectieve hack is het kopen van goedkopere merken, die vaak net zo lekker en bruikbaar zijn, maar wel minder kosten. Vaak is het verschil tussen een A-merk en een huismerk helemaal niet zo groot als we denken. Op het prijsverschil na dan.

9. Check de labels van een product om te zien wat er écht in zit
Soms kan het helemaal geen kwaad om op het label van een product te kijken wat er eigenlijk in zit. In sommige producten zit bijvoorbeeld veel meer zout of suiker dan je in eerste instantie zou denken.

10. Eet meer groenten
Twee van de meest prijzige producten zijn vlees en vis. Kies daarom wat vaker voor groente als hoofdingrediënt voor je avondmaaltijd. Niet alleen heel gezond en een milieubewuste keuze, maar dus ook heel prettig voor je pinpas.

11. Kies vaker voor peulvruchten
Bonen, linzen en erwten zijn niet alleen heel goedkoop, maar kunnen ook een hele smakelijke basis zijn voor een gerecht. Peulvruchten zijn niet alleen laag in calorieën, maar zitten vol met vezels, vitamines en mineralen. Het zijn goede vleesvervangers, wat dacht je bijvoorbeeld van een ‘chili sin carne‘?

12. Vries brood in
Een van de etenswaren die snel oud worden en dat vaak worden weggegooid, is brood. Vries direct na aankoop (voor de ultieme verheid) het brood in, liefst in dagklare porties, zodat je nooit teveel ontdooit. Kies hiervoor diepvrieszakjes, dan behoudt het brood zijn versheid als je het ontdooit.

13. Ga op onderzoek uit in je eigen voorraadkast en ijskast
Vaak gaan we naar de winkel om boodschappen te doen voor het eten van vanavond, maar ga eens op ontdekkingstocht in je eigen voorraadkast en ijskast. Je zal verrast zien dat je met alle gemak en de dingen die je al in huis hebt een heerlijke maaltijd op tafel tovert.

14. Check de houdbaarheidsdatum regelmatig
Plan een maaltijd met ingrediënten waarvan de houdbaarheidsdatum het eerst verloopt. Soms ‘vergeten’ we ook wat we in de voorraadkast of ijskast hebben en komen we er pas achter als de houdbaarheidsdatum al weken (of maanden) geleden is verstreken …

15. Maak meer zelf in plaats van de kant en klare opties
Niet alleen gezonder, maar vaker ook goedkoper is om dingen zelf te maken. Denk bijvoorbeeld aan pastasaus, of soep.

16. Weeg of meet af hoeveel je nodig hebt
Vooral met rijst en pasta maken we vaak te meer klaar dan we eigenlijk nodig hebben. Meet dus af hoeveel je echt nodig hebt voor de maaltijd. Niet alleen goed om voedselverspilling tegen te gaan, maar dit zorgt er ook voor dat je niet meer eet dan je eigenlijk wil.

17. Vergelijk de prijs voorverpakte groente en fruit met de losse variant
Regelmatig zijn groente en fruit die voorverpakt zijn prijziger dan wanneer je ze zelf in een (duurzaam) zakje doet. Ook verklein je de kans dat je een kilozak appels koopt, terwijl je eigenlijk geen kilo appels nodig hebt.

18. Koop wat vaker een hele kip
De goedkoopste manier om kip te kopen, is om een héle (biologische) kip te kopen. Reken maar uit, van een kip krijg je twee filets, twee kippendijen en drumsticks en twee kippenvleugels. Het karkas gebruik je om heerlijke zelfgemaakte kippensoep van te trekken. Het klinkt allemaal wat plastisch, maar wederom gezond en geldbesparend.

19. Drink water in plaats van frisdrank
Goedkoop, gezond en simpel: draai vaker de kraan open als je dorst hebt in plaats van de colafles.

20. Laat je kind met de pot mee eten
Wederom goedkoop, gezond en makkelijk: leer je kind al jong aan om met de pot mee te eten. Het scheelt jou tijd in de keuken, en babypotjes en peutermaaltijden zijn vaak best prijzig. Houd wel rekening met de leeftijd van je kind en wat er op het menu staat. Een Thaise curry vind jij heerlijk, maar zeer zeker te pittig voor je vierjarige kleuter.

21. Winkel tijdens ‘happy hour’
Aan het eind van de dag prijzen veel supermarkten de verse items af. Geen gek idee om juist dan je boodschappen te doen.

22. Bekijk de aanbieding folders
Pas je boodschappen aan op hetgeen die week in de aanbieding is, het kan je veel geld besparen en zorgt ook voor leuke variaties op de eettafel. Maar pas wel op, sommige aanbiedingen klinken leuk en aantrekkelijk, maar als het achter in je ijskast of voorraadkast ligt te verpieteren, is het alsnog voedsel- en geldverspilling.

Meer lezen over geld besparen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

nhs.uk

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme