Regenachtige avond? 5 tips voor een spelletjesavond met je vriendinnen!

Lifestyle Sophie Nortier 24 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Het zal je niet zijn ontgaan; de herfst is weer begonnen! En laat dit nou net niet het seizoen zijn om – volledig in de make-up – op de fiets te springen voor een avondje uit met je vriendinnen. Maar wat dan wel?

Is het jullie eindelijk gelukt om af te spreken zonder kids, staat het weer op standje herfst. Niet écht waar je op zat te wachten natuurlijk. Daarom van ons, voor jou, de tip van het jaar (voor dit seizoen dan); een ouderwetse spelletjesavond!

Trek je chillpak aan. Neem allen een flesje wijn, wat hapjes en natuurlijk een leuk spel mee. En spreek af bij de vriendin met het gezelligste huis, waar jullie je ongestoord op de spelletjes kunnen storten. Want keer op keer het spel stilleggen, omdat er een kleintje nog even één slokje water wil of nog één keer moet plassen, is natuurlijk niet waar je op zit te wachten.

Spelletjes!

Dan, de spelletjes. Welke spellen kies je? Er zijn er zo veel. De klassiekers kennen we wel, dus tijd voor iets nieuws. Maar wanneer je een spellenwinkel inloopt, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben wij hier vijf heerlijke spelletjes voor je op een rij gezet. Van alles wat, voor ieder wat wils. Maar dan wel de leukste natuurlijk.

1. 30 Seconds

30 Seconds is een van de nieuwe klassiekers in de spellenwereld. En het zorgt elke keer weer voor hilarische momenten. Je kunt het met zoveel mensen spelen als je wil, zolang het maar ergens tussen de drie en vierentwintig mensen ligt. In teams krijg je per beurt dertig seconden om zoveel mogelijk begrippen te raden van het kaartje. Maar let wel op dat jullie je aan de regels voor het omschrijven houden, want één fout en je beurt gaat voorbij!

2. Escape Room

Zijn jullie fan van real life escape rooms? Of houden jullie gewoon van next level puzzelen? Dan zijn de Escape Room spelletjes de perfect match voor jullie. En er zijn veel verschillende uitvoeringen, de een nog spannender dan de ander.

Het draait bij deze spellen allemaal om samenwerken. Én focus! Dus weet je dat je makkelijk gestoord kunt worden, dan is dit misschien niet het juiste moment. Je moet namelijk binnen een bepaalde tijd alle raadsels en puzzels oplossen. Lukt dit jullie niet? Dan zullen jullie nooit meer kunnen ontsnappen. Figuurlijk gesproken dan. Enige minpunt aan dit spel; je kunt het, net als de echte escape rooms, maar één keer spelen.

3. Ticket to Ride Europe

Ook van Ticket to Ride bestaan veel verschillende uitvoeringen, maar wij hebben ons laten vertellen dat ‘Europe’ de leukste is. Dit spel speel je met twee tot vijf personen en het begint allemaal met tactische keuzes maken over de routes die jij denkt(!) te kunnen afleggen. Wat je ook kiest, je moet ervoor zorgen dat je deze routes vol krijgt. Want lukt dat je niet? Dan krijg je minpunten.

Tip van de redactie; staar je niet blind op die ene route en let op je tegenspelers. Want voor je het weet wordt jouw route gekaapt en moet jij je hele strategie omgooien!

4. Saboteur

Ook zo’n heerlijk tactisch spel. Én in verschillende versies te krijgen. Ben je met z’n tweetjes? Kies dan voor het duel. Ben je met drie tot tien spelers, dan kun je bij de normale versie terecht.

Maar niks is ‘normaal’ in dit spel. Want voor het spel begint worden stiekem de rollen verdeeld. Samen begin je een weg te bouwen richting het goud. Maar waar ligt het goud precies? En waarom wordt de weg ineens zo ingewikkeld? Gedurende het spel krijg je het vermoeden dat je medespelers misschien toch tegenspelers zijn. Lukt het je om toch bij het goud te komen?

5. Dixit – Odyssey

Van al deze spelletjes, vraagt Dixit toch wel om de meeste creativiteit. Met drie tot twaalf spelers ga je voor zoveel mogelijk punten. Uit de stapel kaarten met (soms zeer) aparte tekeningen, probeer jij op een zo creatief mogelijke manier te omschrijven wat er op jouw kaartje staat. Dat mag doormiddel van uitbeelden, zingen, geluiden of gewoon door je woorden te gebruiken. Het is de bedoeling dat mensen het raden, maar maak het niet zo makkelijk dat iedereen het raadt, want dan krijg je geen punten.

Om het nog wat interessanter te maken, mag elke speler, ná de omschrijving, ook een kaart inleggen uit hun eigen stapel. Eén waarvan zij denken dat deze ook kan voldoen aan de omschrijving. Misschien nog zelfs wel beter dan jouw kaart?

Ben je deze tekeningen zat? Dan kun je weer voor een uitbreiding kiezen met nieuwe tekeningen van een andere kunstenaar.

Op zoek naar meer inspiratie voor thuis? Daar maakten we dit handige overzicht voor met de beste binnenactiviteiten voor jou en de kinderen op een rij.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen