Wel of niet apart koken voor kind? ‘Een kind hongert zichzelf niet uit’

Opvoeden Wilma Groothuis 14 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Diantha (34). Het dilemma luidde: “Zal ik apart gaan koken voor mijn kind dat bijna niets lust?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Apart koken?

“Mijn zoon (4) lust bijna niets meer. Als ik hem een pasta met verse groenten, waaronder spinazie en groene asperges, voorschotel, dan zie ik het hem met lange tanden eten. Ook doet hij er altijd erg lang over. En dan zie ik dat hij alleen de pastavlinders op heeft gegeten. Op deze manier krijgt hij veel te weinig voedingsstoffen binnen. Als ik hem dan vraag wat hij wél wil eten, dan zegt hij altijd dat hij een tosti of pasta met alleen tomatensaus en wat kaas wil. En hij vindt krieltjes met jus en wat broccoli ook wel lekker. Dit brengt mij direct op mijn dilemma: moet ik apart gaan koken voor hem?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Diantha. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Diantha haar dilemma: “Zal ik apart gaan koken voor mijn kind dat bijna niets lust?”

Eten wat de pot schaft

Chananja – “Ik ben voorstander voor eten wat de pot schaft. Wil het kind dat niet eten, is dat ook goed. Een kind hongert zichzelf niet uit, dus het kan zijn dat het een paar keer met een lege maag gaat slapen, maar heeft het kind dat eenmaal door, dan gaat het echt wel wat eten. En je moet altijd minimaal tien keer iets aanbieden om te proberen, anders went een kind niet aan een nieuwe smaak. Geheel zonder strijd.”

Het eeuwige dilemma

Henrike – “Het eeuwige dilemma. Mijn kinderen zijn 14 en 15 jaar en we lopen hier nog steeds tegenaan. En ook al bepalen zij een aantal dagen per week het menu, ze eten er vaak nauwelijks van. Apart koken heeft ook zeer weinig effect, dus we bepalen op zondag wat er voor de hele week op tafel komt. Dat maken we klaar, take it or leave it. Ze zijn er zonder ziek zijn of groeiachterstanden doorheen gekomen.”

Waarom lust hij het niet meer?

Nina – “Ik zou om te beginnen uitzoeken waarom je kindje het eten plots niet meer lust. Heeft het te maken met de smaak, is het de structuur of de temperatuur? Zie je andere dingen of gedragsveranderingen? Kan er iets anders aan de basis liggen? Als het puur om de smaak gaat, is het een kwestie van volhouden, minstens verwachten dat er geproefd wordt en dit telkens opnieuw. Als het om iets anders gaat, kan je op zoek gaan naar andere oplossingen die tegemoet komen aan het probleem. Succes!”

Het is niet altijd feest

Isolde – “Als ik voor ieder kind wat anders moet maken, hebben we hier vier verschillende maaltijden. De kinderen eten wat de pot schaft en ze hoeven hun bord niet helemaal leeg te eten, maar ze moeten wel een x aantal hapjes nemen. We maken natuurlijk ook weleens dingen wat iedereen lekker vindt, maar het is niet altijd feest.”

Alles proeven

Laura – “Hier proeven ze alles. Lust je het niet? Prima, ook ik lust niet alles, maar ik ga echt niet apart koken. Laat ze helpen met koken en maak er wat leuks van. Geef het desnoods een andere naam, hier waren broccoliroosjes altijd sprookjesbomen, chili con carne was scheetjessoep en van gedraaide pasta ga je rondjes draaien.. Ze zijn nu 6 en 9 jaar en proeven nog steeds alles.”

Strijd opgegeven

Jessie – “Mijn oudste van 4 jaar at als baby alles, maar toen hij wat ouder werd, werd hij steeds kieskeuriger. Nu eet hij alleen nog kant en klare Olvarit potjes. Laat er vooral geen stukjes in zitten, want dan moet hij gelijk spugen. Ook eet hij alleen de rode of oranje potjes. Ik heb de strijd opgegeven en maak er geen probleem meer van. Op deze manier krijgt hij in ieder geval groente, aardappels en vlees binnen en scheelt het een hoop gezeur en stress aan tafel. Hij is overigens kerngezond, loopt mooi gemiddeld qua groei en gewicht en is nooit ziek.”

Rekening houden

Jennifer – “Ik kook voor iedereen hetzelfde, behalve voor de middelste met allergieën, maar ik houd rekening met wat ze echt niet lekker vinden, zoals ik dat ook voor mezelf doe. En als ik iets nieuws op tafel zet, wordt dat eerst geproefd. Lusten ze het echt niet en zitten ze kokhalzend aan tafel, dan kunnen ze een boterham krijgen.”

Doe waar je je goed bij voelt

Marian – “Voor iedereen werkt weer iets anders. Ik denk dat je als ouder moet doen waar je je goed bij voelt en de mening van anderen links moet laten liggen. Als je je zorgen maakt, bespreek dat dan met een professional, zodat je een onderbouwd advies krijgt.”

Mijn kind speelt alleen maar met eten, wat moet ik doen? Voedingscoach geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme