Wereldproblemen groter dan ooit, maar kindersterfte op laagste niveau

Nieuws Wilma Groothuis 14 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Je kunt de televisie niet aanzetten of je krijgt vreselijke beelden te zien van oorlogen op de wereld. De beelden met kinderen zijn hartverscheurend, ouders moeten er niet aan denken dat het om hun eigen kind zou gaan. Maar, hoewel je het niet zou verwachten, is de wereldwijde kindersterfte nog nooit zo laag geweest.

Dat blijkt uit een rapport van een door UNICEF geleide VN-werkgroep over de kindersterfte in het jaar 2022.

Eén sterfgeval per zes seconden

Het aantal kinderen dat stierf vóór hun vijfde verjaardag is nog nooit eerder zo laag geweest als nu: in 2022 stierven er 4,9 miljoen kinderen onder de vijf jaar. Toch staan de 4,9 miljoen kinderen die wel sterven alsnog gelijk aan één sterfgeval per zes seconden en sterven zij aan oorzaken die te vermijden zijn.

Uit het rapport blijkt dat het sterftecijfer van kinderen jonger dan vijf jaar sinds het jaar 2000 met 51 procent is gedaald. De voornaamste reden voor de daling van de sterftecijfers is een verbeterde toegang tot gezondheidszorg, waaronder vaccinaties, geboortezorg, hulp bij borstvoeding en diagnose en behandeling van ziektes zoals diarree, malaria en longontsteking.

Investeringen in goede gezondheidszorg

“Deze cijfers laten zien dat jaren van investeringen in goede gezondheidszorg en de inzet van vroedvrouwen, gezondheidspersoneel en voedingsdiensten echt helpen om levens te redden”, vertelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

“Ook landen met lage en lagere middeninkomens laten een sterke daling zien, wat aantoont dat vooruitgang mogelijk is, als er maar voldoende wordt geïnvesteerd in gezondheidszorg.” Uit de bevindingen blijkt bijvoorbeeld dat Cambodja, Malawi, Mongolië en Rwanda de sterfte onder de vijf jaar sinds 2000 zelfs met ruim 75 procent hebben teruggedrongen.

Vermijdbare sterfgevallen

De bevindingen uit het rapport laten ook zien dat er ondanks de vooruitgang nog een lange weg te gaan is om een einde te maken aan alle vermijdbare sterfgevallen onder kinderen en jongeren. Want nog altijd stierven er in 2022 4,9 miljoen kinderen onder de vijf jaar, waarvan de helft pasgeborenen. Nog eens 2,1 miljoen kinderen en jongeren in de leeftijd van 5 tot 24 jaar stierven aan oorzaken die te voorkomen waren geweest met betere toegang tot zorg en voldoende gekwalificeerd zorgpersoneel.  

UNICEF en de andere afzenders van het rapport roepen op om veel meer te investeren om vermijdbare kindersterfte te voorkomen. “Hoewel er welkome vooruitgang is geboekt, kennen miljoenen gezinnen nog steeds het verwoestende verdriet van het verlies van een kind, vaak al in de eerste dagen na de geboorte”, aldus directeur-generaal van de WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“De plaats waar een kind geboren wordt, mag niet bepalen of het leeft of sterft. Het is van cruciaal belang om de toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg voor elke vrouw en kind te verbeteren, ook tijdens noodsituaties en in afgelegen gebieden.”

Kinderen omgekomen in Gaza

Het voelt waarschijnlijk erg raar om dit te lezen, terwijl de nieuwsberichten over Gaza je om de oren vliegen. In de laatste maanden zijn er enorm veel kinderen omgekomen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Dan voelt bovenstaande informatie erg tegenstrijdig. Want hoewel slechte gezondheidszorg en honger zeker veelvoorkomende redenen zijn voor kindersterfte, komen er ook veel kinderen om door oorlogen.

Zo schrijft de NOS dat er volgens de VN-hulporganisatie voor Palestijnen UNRWA tussen 2019 en 2022 wereldwijd 12.193 kinderen om het leven kwamen tijdens gewapende conflicten, terwijl er van oktober 2023 tot februari 2024 maar liefst 12.300 kinderen in Gaza om het leven kwamen. Dit is dus al meer dan in die vier jaar samen.

UNRWA-topman Philippe Lazzarini deelt deze cijfers op Twitter en zegt daarbij: “Deze oorlog is een oorlog tegen kinderen. Het is een oorlog tegen hun jeugd en hun toekomst.” Deze cijfers zijn verschrikkelijk en bijna niet te bevatten. En het enige dat we kunnen doen is hopen dat er spoedig een eind komt aan deze oorlog en dankbaar zijn voor onze levens hier in Nederland.

Toenemend risico op armoede onder miljoenen kinderen in de EU: hoe zit dit in Nederland?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen