Een wespensteek bij je kind: wat moet je doen?

Gezondheid Laurien Bleeker 11 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Tijdens onze vakantie in Portugal zag ik een enorme wesp voor het gezicht van mijn 1-jarige dochter vliegen. Ze zag het zelf ook en voordat ik iets kon doen, sloeg ze met haar handje naar de wesp. Aan haar blik zag ik dat hij haar stak, net boven haar lip. Panisch als ik ben voor wespen, gilde ik het uit en raakte in paniek.

Haar vader sloeg de wesp weg zodat hij niet nog een keer kon steken en pakte onze dochter op. Ze was compleet overstuur van de schrik én pijn. Terwijl mijn twee andere kinderen huilend aan mijn been hingen, geschrokken door mijn gegil, stond ik erbij en keek ernaar. Lang leve Google, (schoon)moeders en een zusje dat wel wat van dit soort dingen afweet…

Een wespensteek bij je baby of kind: dit moet je doen

Ze hielpen ons door te appen wat we moesten doen: uitzuigen, koelen, checken of er geen allergische reactie kwam. Ondertussen zag ik haar lip dikker en dikker worden en liepen de tranen over haar (en mijn) wangen. Met deze ervaring heb ik eens opgezocht hoe je nou het beste kan handelen na een wespensteek bij je kind. Om het voor altijd te onthouden, maar ook voor jullie, om het snel op te kunnen zoeken in geval van een gestoken kind.

gestoken door wesp
Wespensteek bij een baby

Tips bij een wespensteek bij je kind

Waar is je kind gestoken

Check ten eerste waar je kind gestoken is. Is dit in de mond, tong of keel, schakel dan meteen hulp in van een arts via 112. De plek kan zo opzwellen dat ademen moeilijk wordt. Geef je kind in de tussentijd een ijsblokje om op te zuigen, dit houdt de zwelling tegen.

Is er een angel?

Is je baby of kind gestoken door een wesp, kijk dan eerst of er nog een angel in zit. Meestal is dit niet zo bij een wespensteek. Zit er een angel in, dan is het waarschijnlijk een bij geweest. Die laat de angel los na een steek, een wesp doet dit niet en kan dan ook meerdere keren steken.

Zuig het gif uit de gestoken plek

Uitzuigen kan je doen met je mond, spuug het eventuele gif uit. Er bestaan ook speciale gifzuigers, maar die heb je misschien niet altijd bij je. Het gif uitzuigen wordt volgens Thuisarts.nl geadviseerd, het Rode Kruis adviseert dit niet, omdat het de huid zou beschadigen en het gif zich toch al verspreid heeft.

Koel de plek van de wespensteek bij je kind

Met een koude natte doek of een coldpack kan je de plek koelen om de zwelling tegen te gaan. Mijn dochter vond dat niet ok, zo’n grote doek tegen haar mond, dus gaf ik haar een ijsje. Hier werd ze rustig van en het leek te helpen tegen de zwelling.

Eventueel: smeer iets tegen de jeuk en pijn

Zalfjes met calendula, menthol of aloë vera zorgen ervoor dat de jeuk en pijn minder worden. Gelukkig had ik een kalmerende zalf bij me, maar anders is dit bij veel supermarkten en apotheken verkrijgbaar.

Allergisch voor een wespensteek: 112

Het kan zijn dat je niet weet dat je kind allergisch is voor een wespensteek. Houd je kleintje daarom goed in de gaten direct na de steek. Zie je een zwelling ergens anders dan waar je kind gestoken is (check vooral hals, lippen, handen, oogleden), krijgt je kind het benauwd, wordt de plek alleen maar groter óf twijfel je of gedraagt je kleintje zich anders? Bel 112. Liever een keer te vaak, dan een keer te weinig.

Met onze mini kwam het gelukkig snel goed. Na een uurtje werd de zwelling minder en daarna leek ze er geen last meer van te hebben.

Een tekenbeet: zo herken je het en zo pak je ze aan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rode KruisThuisarts

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen