12 x redenen waarom wijn drinken goed voor je is

Gezondheid Redactie 11 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Weet je nog? Dat artikel dat een tijdje terug viraal ging, waarin wetenschappers pretendeerden dat een glas wijn net zo goed voor je is als een uur sporten? Nou, daar klopte dus weinig van. Dat kan ten dele ook gezegd worden over onderstaande twaalf redenen waarom wijn drinken goed voor je is.

Maar het is maar net van welke kant je het (leven) bekijkt: is je glas halfvol of halfleeg?

Waarom wijn goed voor je is

Als je meer van het halfvolle glas bent: schenk een wijntje in en lees vooral door.

1. Met wijn heb je altijd vrienden

Vrijwel iedereen om je heen vindt wijn drinken ook leuk. Daarom is de kans dat je op een appje ‘Hey jij, zin in een wijntje?’ een negatief antwoord krijgt nagenoeg nihil. Prima oplossing voor collectieve eenzaamheid, niet?

2. In principe drink je druiven. Fruit dus. En da’s gezond!

Als je je niet in deze redenatie kunt vinden, had je al na de eerste alinea moeten stoppen met lezen. We hadden nog zo gezegd: alleen halfvol-glas-mensen!

3. Wijn is de meest budgetvriendelijke optie

Gin-tonic is lekker. Wodka-bitter lemon ook. Maar dat gaat op den duur toch flink in de kosten lopen. Nee, dan wijn… een koopje! Je zou bijna een dief van je eigen portemonnee zijn als je het níet bestelt.

4. Voor zij die (regelmatig) daten

Leuk hoor, mannen die steeds vaker sam-sam gaan bij een date. Waarom hebben we dat nooit als uitzonderingsclausule bij die hele emancipatiegolf ingesloten? Zeker voor de regelmatige daters onder ons. Hoe dan ook, als je er dan toch zelf voor moet betalen, laat het dan maar niet zo belachelijk duur zijn.

5. Het gesprek ‘vloeit’ zo lekker

Nog even over die dates: behalve goedkoper, worden gesprekken tijdens een date er ook beduidend soepeler op. Of je per se op je intelligentst uit de hoek komt na vier glazen Merlot valt te bezien, maar gelukkig ben je tegen die tijd je scherpe analytische vermogen toch al kwijt. Hij hopelijk ook.

Geloof het of niet, maar wijn drinken maakt ons dus knap >

6. Moeilijke gesprekken worden ietsje minder moeilijk

Misschien nog steeds moeilijk, maar toch ietsje-pietsje minder moeilijk.

7. Je ouders zijn trots op je

Omdat ze zich tijdens je puberteit en de jaren erna angstvallig afvroegen (lees: hoopten, smeekten) of je ooit uit die Flügel/Feigling/Breezers/Passoa-jus fase zou komen. Look at you now: ‘Heerlijk pap, voor mij graag een glas Argentijnse Chardonnay.’ Ze zijn intens verrukt dat je toch nog zo gedistingeerd geworden bent.

Dit is het beste recept dat je vandaag gaat lezen: rode wijn brownies

8. Thuis ‘zomaar’ een fles opentrekken is prima normaal

‘Schat, jij nog een bloody mary?’ Op een gewone dinsdagavond tijdens DWDD klinkt dat je echtgenoot op de bank waarschijnlijk toch wat apart in de oren. ‘Jij ook een glas wit?’ kan daarentegen meer dan prima door de beugel.

9. Ideaal voor vrouwen die caloriebewust leven

Omdat je na drie glazen de calorietel kwijt bent. En je dat kaasplankje (‘Zalig, die echte, romige Franse!’) eindelijk weer eens vol overgave verorbert.

10. Het is beter voor je dan een slaappil

En toch heeft wijn in de kern hetzelfde effect: je slaapt er beter van.

Er zijn 2 soorten vrouwen: rode wijndrinkers en witte wijndrinkers. Tot welke categorie behoor jij? >

11. Wijnkaters zijn vriendelijker

Hoewel hierbij de kanttekening gemaakt moet worden dat deze vriendelijkheid ook grenzen kent: na twee flessen de man voel je je de volgende morgen ook niet al te gezellig. Maar over het algemeen geldt dat de kater na een avondje wijn minder zwaar is dan wanneer je je tegoed gedaan hebt aan – hence the name – sterke drank.

12. Voor schrijvers: writer’s block wat?

Iedereen die regelmatig schrijft zal dit herkennen: je zit vast in een tekst en er wil echt geen zinnige letter meer uit je pen komen. De oplossing? Schenk een glas wijn in en zorg dat je laptop fully charged is, want na een tijdje rollen de ijzersterke zinnen uit je vingers.

10 ‘ik drink niet’-excuses om te verbergen dat je zwanger bent (die wel werken)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme