Ben jij jarig in de zomer? Dít zegt het over je karakter

Persoonlijk Susan Dalstra 27 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Of je nou in astrologie gelooft of niet; het seizoen waarin je geboren bent, zegt meer over je dan je denkt. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die je geboortemaand linken aan bepaalde karaktertrekken en gezondheid. 

Zomerkind

En dat heeft dus niks te maken met het feit dat je een kreeft, leeuw of maagd bent. Ben je een zomerkind? Dan is dít wat we over je weten.

1. Je bent waarschijnlijk lang en groot

Genen zijn natuurlijk genen, dus ja, het kán zijn dat je in augustus bent geboren en toch heel petite bent. Maar uit onderzoek blijkt dat baby’s die in de zomer worden geboren over het algemeen zwaarder zijn dan andere baby’s. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat zomerkinderen een grotere kans hebben uit te groeien tot lange mensen. Mensen die in juni of juli zijn geboren, zijn het langst. Over waarom dat precies zo is, zijn de wetenschappers overigens nog niet uit.

2. Je hebt een sterke biologische klok

Word je iedere dag zonder wekker wakker rond hetzelfde tijdstip? Dat heb je te danken aan je biologische klok. Onderzoek suggereert dat de biologische klok van zomerkinderen sterker is dan van anderen. Een experiment dat werd uitgevoerd op muizen die opgroeiden in winter- en zomerlicht liet zien dat de zomer-muizen en veel accuratere interne klok en bioritme hadden. Het seizoen waarin je geboren bent, kan dus effect hebben op je hersenen.

LEES OOK: Dit is het type vrouw waar een man op valt, op basis van zijn sterrenbeeld

3. Je hebt een kleinere kans op winterdepressies

De wintertijd heeft niet alleen invloed op je biologische klok, maar maakt je ook gevoeliger voor neurologische – en psychische afwijkingen. Veel mensen kampen seizoensgebonden depressies. De winterdepressie is bekendst, maar er zijn ook mensen die zich juist in de zomer somber voelen. Kinderen die in de winter zijn geboren, zijn het gevoeligst voor weersveranderingen en de hoeveelheid daglicht. Net als bij het onderzoek onder de muizen geldt hier dat de hoeveelheid zonlicht een zomerbaby beter bestand maakt tegen omgevingsveranderingen dan een winterkind.

4. Je hebt meer stemmingswisselingen

Hoewel er nog geen duidelijke verklaring voor is, ontdekten onderzoekers van de European College of Neuropsychopharmalogocy dat mensen die geboren zijn in de zomer gevoeliger zijn voor stemmingswisselingen en meer temperament hebben. Het seizoen waarin je geboren bent, bepaalt (mede) de hoeveelheid serotonine en dopamine. Die twee hormonen bepalen hoe blij of somber je bent. Dat betekent overigens niet meteen dat zomerbaby’s sneller psychische problemen krijgen, maar wel dat ze ‘s ochtends wellicht een beetje kribbig zijn.

5. Je bent optimistisch

Hetzelfde Europese onderzoek dat een link vond tussen zomerkinderen en stemmingswisselingen ontdekte nog iets anders: zomerkinderen zijn over het algemeen positiever dan anderen – soms zelfs tot in het extreme. Dat is zowel goed als slecht: positief zijn maakt je gelukkiger, maar in excessen kan het ervoor zorgen dat je kleine valkuilen en obstakels over het hoofd ziet.

6. Je hebt minder kans om beroemd te worden

In astrologie is de leeuw grappig genoeg het sterrenbeeld dat graag in de schijnwerpers staat, maar in de wetenschap wordt daar toch anders over gedacht. De kans dat je de nieuwe Beyoncé bent, is volgens de universiteit van Connecticut niet zo groot. De onderzoekers keken naar 300 beroemdheden in verschillende velden (muziek, film, politiek, sport) en ontdekten dat de meeste celebs zijn geboren in januari en februari. Hoeveel waarde je aan dit onderzoek hecht is overigens helemaal aan jou, je weet zelf heus dat je een ster bent. 😉

Sommige mensen worden helemaal niet zo blij van de zomer. Hier komt dat onrustige gevoel vandaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme