Zonder baby op vakantie gaan? ‘Je kind heeft je nodig, meer dan dat jij een vakantie nodig hebt’

Ouderschap Wilma Groothuis 23 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Lorena (36). Het dilemma luidde: “Kan ik mijn drie maanden oude baby bij de oppas brengen om zelf op vakantie te gaan?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Op vakantie zonder baby

“Ik ben bijna drie maanden moeder van een jongetje, Louie. Ik ben ontzettend dol op hem , wel moet ik toegeven dat ik echt kapot ben. Ik ben dag en nacht samen met hem en dat is zwaar. Ik ben ontzettend aan vakantie toe. Gewoon even een weekje naar de zon om daar weer helemaal op te laden. Ik vertelde mijn vriendin over mijn vakantieplannen en ze zei dat ik dat echt niet moest doen en dat ik het ook echt niet kon maken tegenover mijn baby. Ik zit nu door al mijn twijfels in een heftig dilemma: kan ik mijn drie maanden oude baby bij de oppas brengen om zelf op vakantie te gaan?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Lorena. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Lorena haar dilemma: “Kan ik mijn drie maanden oude baby bij de oppas brengen om zelf op vakantie te gaan?”

Niet over mijn hart verkrijgen

Noelle – “Als je zo lang bezig bent geweest om een kind te mogen krijgen, dan dump je je kind toch niet bij een oppas voor vakantie? Mijn jongste is 8 maanden en we zijn zeven jaar bezig geweest om hem te krijgen. Ik kan het nog niet eens over mijn hart krijgen om hem een avond alleen te laten bij iemand.”

Begrip hebben

Yvette – “Ik zie het probleem niet. Wat is een weekje op een heel kinderleven? En even samen weg kan ook heerlijk zijn. Als het kindje in goede handen is, is het toch prima. Waarmee ik niet zeg dat ik het zelf zou doen, voordat ik de babypolitie op me af krijg. Ik zou ook niet gaan, maar ik kan wel begrip hebben voor iemand die dat wel doet. We zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde en dat is prima.”

Zware jaren

Tamara – “Waarom moet het meteen een week vakantie zijn en ook meteen ver weg naar de zon? Misschien moet je eerst eens een dagje sauna proberen, kijken hoeveel energie je daar weer van krijgt. Na drie maanden een week weg ‘moeten’ is echt heel heftig. Dan worden het nog hele zware jaren….”

Oppas meenemen

Chica – “Misschien kan je de oppas meenemen? Uiteraard moet je dan wel voor haar betalen.

Jouw kindje kan nog niet zonder jou, hij zit midden in de hechtingsfase. Daarnaast is de kans heel erg groot dat je gillend naar huis wil, je hormonen gaan waarschijnlijk nog alle kanten op. Neem de oppas mee, zo kan je lekker een dagje naar het strand en op een terrasje zitten. Misschien zelfs wel een nachtje alleen slapen, zodat je uit kan slapen, maar zo ziet, voelt en ruikt je kindje jou wel dagelijks.”

Wat zegt je gevoel?

Henrike – “Wat zegt jouw gevoel? Is jouw oppas zo vertrouwd met je kindje dat dat kan? Voel je zelf dat je deze periode nodig hebt of is het iets anders? Misschien overvalt alles je, wat heel begrijpelijk is; de impact van het moederschap kun je vooraf niet inschatten. Misschien heb je alleen behoefte aan even spuien en je gezien en gehoord voelen, maar zie je daar even geen weg in en lijkt deze vlucht de enige manier. Voel wat klopt voor jou! Want zonder jou is jouw leven er niet meer. En laat alle destructieve oordelen van je afglijden. Het enige wat hoort zit namelijk aan de zijkant van je hoofd.”

Beroerd

Jet – “Ik heb ooit op een heel kleine baby gepast, zijn ouders gingen ook een weekje weg. Onze kindjes waren even oud en hij was heel vaak bij ons, dus wennen hoefde hij niet echt. Voor ons was het prima te doen, wij hadden een erg leuke week. Maar z’n ouders vonden het eenmaal op het vakantieadres helemaal niet zo leuk en ontspannen als ze dachten. Inmiddels is het 25 jaar later en ze weten nog goed hoe beroerd ze zich tijdens die vakantie hebben gevoeld.”

Ergste gehad

Saskia – “De eerste drie maanden zijn vaak ook heel intensief met een baby. Ze zitten qua gevoel nog aan je vast en ín die buik. Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat er sprake kan zijn van een huilpiek met zes tot acht weken, die nu langzaam gaat afnemen. Misschien heb je het ergste wat dat betreft nu gehad en wordt het beter. Ik kan je niet adviseren wat je zou moeten doen, want elke moeder en baby zijn anders, maar het is ook heel erg belangrijk dat een moeder goed in haar vel zit. Anders kan zij er ook niet voor haar baby zijn. Succes met je keuze.”

Kind heeft je nodig

Lisa – “Je kind is drie maanden: nee, natuurlijk kan je dat niet maken. Dat je het in je hoofd haalt, zegt wel weer dat je er duidelijk nog niet klaar voor was om moeder te worden. Maar je bent het wel, dus zorg er ook voor. Als je moet werken of een keertje met vriendinnen wilt afspreken, dan kan je je kind natuurlijk naar de oppas brengen, maar geen hele week om op vakantie te gaan. Of je blijft thuis of je neemt je kind mee. Ik snap dat het niet makkelijk moet zijn als je het alleen moet doen, maar je kind heeft je nodig. Echt nodig. Meer dan dat jij een vakantie nodig hebt.”

Dilemma: ‘Zal ik mijn moeder als oppas meenemen op vakantie?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen