Het smeerseizoen is begonnen! Met deze zonnebrandcrèmes wil je je kind wél insmeren

Gezondheid Laurien Bleeker 24 apr 2024
Leestijd: 6 minuten

Zie je jezelf alweer staan voor dat vak met zonnebrandcrèmes in de drogisterij? Er is zo’n groot aanbod, dat je geen keuze kan maken en maar weer weg loopt zonder een goede zonnebrandcrème voor je baby in je winkelmand. Dat dilemma lossen we nu voor eens en altijd voor je op, want we zetten de beste zonnebrandcrèmes voor baby’s en kinderen (neem zelf gerust ook een likje) voor je op een rij.

De beste zonnebrandcrème voor je baby is die met een hoge factor en zonder troep, want dat is fijn voor de gevoelige kinderhuid . Andere eisen voor een goed smeersel is de vloeibaarheid (smeren moet snel kunnen, want die kids willen het water in), de prijs, de hoeveelheid en vooruit, het mag ook best lekker ruiken.

Zonnebrandcrème

Een goede crème laat geen witte waas achter en plakt niet en als hij waterproof is, zou dat ook fijn zijn. Ten slotte ook nog belangrijk: de zonnebrandcrème moet het water niet vervuilen, we willen dan wel geen verbrande baby, maar ook geen dood koraal op ons geweten hebben. Het is nogal een lijst met eisen, maar dat komt goed.

Welke factor zonnebrandcrème kies je voor kinderen?

Ga voor een hoge factor als je zonnebrandcrème voor je baby, kinderen én jezelf uitkiest. Minstens SPF 30, dat staat voor sun protection factor 30. Hiermee kun je dertig keer langer in de zon zitten dan zonder zonnebrandcrème, maar het advies is wel: smeer om de twee uur. Want water, zweet en zand verwijderen de crème ook weer van de huid. In SPF 30 en SPF 50 zit dan ook weinig verschil, omdat je sowieso elke twee uur moet smeren. Een uv-pakje voor je kind of een zonnehoedje voor je baby is trouwens ook geen overbodige luxe.

De onzichtbare en gevaarlijke UVA-straling

De schadelijke stralen waartegen je beschermd bent met een zonnebrandcrème zijn UVA en UVB. Door UVB (de B staat voor burn) zie je verbranding, doordat de huid rood is en warm aanvoelt. Deze straling uit zich dus ‘zichtbaar’. UVA is de onzichtbare variant en deze dringt diep in de huid door. Deze straling is dan ook de veroorzaker van bijvoorbeeld huidkanker op latere leeftijd. Niet alleen wanneer je de zon ziet schijnen, maar ook op bewolkte dagen is UVA aanwezig. Handig om te weten wanneer je vaak met je baby buiten bent. Kies sowieso altijd een zonnebrandcrème die beschermt tegen UVA- en UVB-straling voor je baby (maar ook voor jezelf).

De beste zonnebrandcrème voor je baby

Laten er nou genoeg merken in verschillende prijsklassen zijn die zo’n zonnebrandcrème voor je baby in het assortiment hebben. Je kunt deze bescherming tegen de zon trouwens voor het hele gezin gebruiken. Het verschilt tussen zonnebrandcrème voor een baby of kind en zonnebrandcrème voor volwassenen is dat in de variant voor kids vaak minder onnodige ingrediënten zitten. Die kun je dus ook prima voor jezelf gebruiken. Is ook nog eens voordeliger en handiger, want je sleept maar een grote fles mee, in plaats van meerdere exemplaren.

Dit zijn volgens ons de beste zonnebrandcrèmes voor je baby:

  • Nivea Sun Babies and kids Sensitive Protect. Deze spray (handig!) heeft een prijs van rond de 30 euro voor 270ml, maar is vaak met hoge korting te koop. Even de aanbiedingen in de gaten houden dus! Deze zonnebrandcrème heeft een factor 50, bevat geen allergenen en is vrij van microplastics. Ook blijft ‘ie in het water goed zitten.
  • Drs Leenarts Suncare SPF 30 zit in een (grote) tube en kost rond de 30 euro voor 250ml. De zonnebrandcrème smeert goed uit zonder witte waas achter te laten en is een goede keuze voor het milieu.
  • Suncover SPF 30 van Dr. Jetske Ultee is een fijne zonnebrandcrème voor je baby, maar ook voor jezelf. De crème brengt goed aan en blijft ook in het water goed zitten. Het is een vegan zonnebrandcrème die ook nog eens duurzaam is. Bovendien koop je deze voor een goede prijs, namelijk zo rond de 15 euro voor 250ml.
  • Biodermal Kids zonnespray SPF50. De handige spray bevat zo’n 175ml voor ongeveer 20 euro. Het is een duurzame zonnebrand die gemakkelijk aanbrengt en ook op de natte huid aangebracht kan worden.
  • Riemann P20Sunscreen Original SPF30 2023. Voor 200ml betaal je rond de 35 euro. Volgens de Consumentenbond is dit een zonnebrandcrème voor je baby, maar ook voor de rest van het gezin, met een hoge bescherming tegen schadelijke straling. Het gaat hierbij om de nieuwste variant van deze zonnebrand. Ook is het een milieuvriendelijke crème die geen witte waas achterlaat. Het merk zelf geeft aan dat de zonnebrandcrème tien uur lang bescherming biedt, maar alsnog is het belangrijk om elke twee uur te smeren.
  • Decathlon Active 30 solaire sun spray van het eigen merk van Decathlon kost 10 euro voor 150ml, een kleine prijs dus. De verpakking geeft al aan dat de spray niet schadelijk is voor de oceaan. Deze zonnebrandcrème brengt gemakkelijk aan door de fijne structuur.
  • Garnier Ambre Solaire Beschermende Zonnemelk (SPF30) kan tegen een plons in het water en zit in een fles van gerecycled plastic. Voor 200ml betaal je zo’n 20 euro. De naam zegt het al: dit is een zonnemelk en dus erg vloeibaar en trekt snel in.
  • Cien Sun Love Your Planet SPF30 lotion van Lidl is last, but not least. Deze zonnebrandcrème voor je baby is de beste budget variant, want je betaalt slechts zo’n 5 euro voor 150ml. Ook brengt de crème gemakkelijk aan en is ‘ie vrij van microplastics. Ook nog eens een duurzame keuze dus.

Tips van ouders voor ouders over smeren van zonnebrandcrème bij baby en kind

Kinderen houden er meestal niet van om ingesmeerd te worden met zonnebrandcrème, eigenlijk gewoon omdat ze meteen het water in willen of willen spelen. Een baby heeft er gelukkig nog niet zo’n mening over. We vroegen onze redactieleden naar hun tips voor het aanbrengen van zonnebrandcrème bij kinderen, zonder dat het een strijd wordt en daar kwamen verrassende tips en tricks uit.

Met de verfroller

Famme-redacteur Vera, moeder van twee: “Wij wonen in Spanje, dus smeren met zonnebrandcrème is een dagelijkse routine hier. Toch is het soms echt wel een strijd, maar dan pak ik óf een make-up kwast óf een kleine verfroller erbij en dat vinden de kinderen geweldig. Maakt mij niet uit hoe we smeren, áls ze maar wel smeren.”

Zelf laten smeren

Famme-redacteur Laurien, moeder van drie: “Drie kinderen betekent drie keer een heel lijfje goed insmeren, maar ook altijd een kind dat lang moet wachten. Daarom leer ik al vanaf jonge leeftijd aan mijn kinderen hoe ze zich goed moeten insmeren met zonnebrandcrème en ik vertel ze waarom dat moet. Ik laat ze dus zelf de zonnebrandcrème aanbrengen en uitsmeren en vervolgens check ik de lijfjes op vergeten plekken.”

UV-pakjes en zonnebrandcrème voor je baby

Famme-redacteur Valery, moeder van een paar maanden oude baby: “Ik houd mijn baby vooral uit de zon en hij draagt uv-pakjes. Wanneer we wel moeten smeren is de tip die ik heb voor ouders met een baby om je kindje van tevoren al in te smeren. Dus thuis in een koele ruimte, in plaats van in de brandende zon op bijvoorbeeld het strand.”

UV-pakjes, zonnebrand, schaduw: hoeveel zonbescherming is genoeg voor je kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen