4x de fijnste zonnebrandcrèmes met minerale uv-filters

Body Lisa van den Akker 29 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

De laatste jaren is er veel te doen om zonnebrandcrèmes, steeds meer merken gingen gebruik maken van minerale uv-filters, in plaats van chemische uv-filters. Maar wat zijn die minerale filters nu eigenlijk precies, en welke zonnebrand kun je kiezen als je er graag eentje wil met minerale uv-filters? Wij zetten vijf fijne zonnebrandcrèmes voor je op een rij.

Misschien heb je inmiddels weleens van minerale uv-filters gehoord, maar wat het precies is en hoe het werkt blijft soms lastig. In het kort kun je het zo uitleggen: minerale uv-filters werken anders dan chemische filters. Waar een chemische filter in de huid trekt en uv-straling absobeert, blijft een minerale filter op de huid liggen. De minerale filters werken als spiegels en reflecteren de zon wat huidirritatie voorkomt. Bovendien voorkomt het ook dat eventueel schadelijke chemische stoffen in het milieu (wanneer je bijvoorbeeld in zee zwemt) belanden.

Waar moet je op letten bij zonnebrandcrèmes met minerale uv-filters?

Een veel gehoord negatief punt is het feit dat zonnebrandcrèmes met minerale uv-filters een witte waas achterlaten. Dat is deels waar, omdat de crèmes op je huid blijven liggen in plaats van dat ze in je huid trekken blijft er een laagje achter. Maar gelukkig worden de crèmes steeds beter waardoor er tegenwoordig genoeg zonnebrandcrèmes met minerale uv-filters te vinden zijn die géén witte waas achter laten. Let wel op met crèmes die gebruik maken van nano-deeltjes. Als deze deeltjes namelijk worden gebruikt in een spray dan kun je die inademen en dat is schadelijk voor je gezondheid. Kies dus liever voor een variant zonder nano-deeltjes of in ieder geval voor een crème die je moet smeren.

1. Naïf

De natuurlijke zonnebrandcrèmes van Naïf zijn gemaakt met een natuurlijke minerale uv-filter, zonder schadelijke ingrediënten voor de oceaan. Bovendien smeren ze fijn uit en laat hij nauwelijks een witte waas achter. Ook bevat deze zonnebrandcrème geen nano-deeltjes. Niet alleen wat er in de tube zit is fijn, ook de tubes zelf en de verpakkingen zijn zo natuurlijk mogelijk. Alle tubes van Naïf zijn gemaakt van bioplastic met als hoofdingrediënt suikerriet. Klinkt goed toch? De lijn zonnebrandlijn van Naïf bestaat uit verschillende zonnebrandcrèmes voor zowel volwassenen als kinderen.

Dit zijn de fijnste natuurlijke oliën speciaal voor je zwangere buik

2. Weleda

Ook de zonnebrandcrèmes van Weleda bevatten alleen minerale uv-filters. En ook deze crèmes zijn vrij van nano-deeltjes. Daarnaast bevat de zonbescherming voor baby & kids extract van Edelweiss, dat een sterke anti-oxidatieve werking heeft. En zijn de zonnebrandcrèmes parfumvrij, wat extra fijn is voor de gevoelige huid. De zonnebrand van Weleda laat wel een lichte witte waas achter, maar hé daardoor kun je wel goed zien waar je hebt gesmeerd!

3. Suntique

Het Koreaanse Suntique biedt verschillende zonnebrandcrèmes voor verschillende huidtypen en wensen. In hun lijn zitten ook en paar zonnebrandcrèmes met minerale uv-filters. Zoals de ‘I’m Safe for Sensitive Skin’ crème die geen nano-deeltjes bevat maar ook géén witte waas achterlaat. De crème bevat ook kalmerende ingrediënten zoals centella asiatica en aloë vera extracten en is bovendien vegan én dierproefvrij.

4. Nivea

Ook het oude en vertrouwde Nivea maakt de stap naar minerale uv-filters. De nieuwe zonbeschermingslijn UV Mineral Protection bestaat uit twee producten met 100% minerale filters, vrij van chemische UV-filters en met betrouwbare UVA en UVB bescherming (SPF50). Daarnaast zijn de formules veganistisch en respecteren de formules de oceaan: ze bevatten namelijk geen Octinoxate, Octocrylene en Oxybenzone UV-filters. Wel bevat deze crème nano-deeltjes, maar omdat het geen spray is vormt dat geen probleem.

Dit is waarom je jouw zonnebrand nóóit moet delen met je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen