Dit is waarom je jouw zonnebrand nóóit moet delen met je kind

Gezondheid Lizette van Loenen 9 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Als je bij de drogist of in de supermarkt staat, is het aanbod van zonnebrandcrèmes overweldigend. En omdat het niet goedkoop is, ben je vaak geneigd om er maar eentje voor het hele gezin aan te schaffen. Of omdat het gewoon lekker makkelijk is.

Volgens de Skin Cancer Foundation is het echter wel van groot belang dat je een andere crème voor je kind aanschaft dan voor jezelf.

Verschillende zonnebrandcrèmes

De essentie van elke zonnebrandcrème is hetzelfde, zou je denken. Dat klopt grotendeels, maar er is een belangrijke reden waarom er aparte crèmes zijn voor kinderen én volwassenen.

En nee, het is geen marketingtruc. Voordat we het daarover gaan hebben, is het belangrijk te weten dat kinderen die jonger dan één jaar zijn liever compleet uit de zon blijven. En dat je zélfs in de schaduw goed moet smeren. UV-straling is overal, ook daar.

Gevoelige kinderhuidjes

Verschillende zonnebrandcrèmes voor volwassenen en kinderen, dus. Kinderhuidjes zijn vreselijk kwetsbaar en moeten optimaal verzorgd worden.

Volgens de Skin Cancer Foundation is het daarom belangrijk dat je je kinderen insmeert met een zonnebrandcrème speciaal voor kinderhuidjes.

Daar zitten namelijk minder chemische stofjes in. Die stofjes, zoals parabenen, worden in de huid opgenomen en kunnen in combinatie met de zon een reactie veroorzaken.

Zonnebrandcrème van vorig jaar? Dit is de houdbaarheidsdatum

Twee essentiële stoffen

Wat er juist wél in zonnebrandcrème voor kinderen zit is zink en titanium: twee stofjes die erom bekend staan optimaal te beschermen en geen chemische reacties veroorzaken.

Volgens dermatoloog Doris Day zitten deze stoffen te weinig in zonnebrand voor volwassenen, en zijn die daarom niet geschikt voor jonge kinderen.

Zelfgemaakte zonnebrandcrème gebruiken? Beter van niet!

Grotere kans op huidkanker

Hoe vaker je in aanraking met de zon komt, hoe groter de kans op huidkanker wordt. Helemaal als je dit in je jongere jaren doet (of gedaan hebt).

Handig: Met welke factor zonnebrand kun je je kinderen (en jezelf) het beste insmeren? 

De aanmaak van collageen, een stofje dat je huid zacht en soepel houdt, wordt moeilijker voor je huid als je vaak onbeschermd in de zon te vinden bent.

Doris: ‘Ik heb veel mensen behandeld die in hun jeugd en puberteit veel in de zon hebben gezeten zonder zich optimaal te beschermen en hun huid ziet er een stuk slechter uit dan de mensen die wel altijd goed gebruik hebben gemaakt van zonnebrand en beschermende kleding. Vooral tot je twintigste is dit belangrijk.’

Dit zijn de 8 beste zonnebrandcrèmes voor kids want goede bescherming tegen de zon is belangrijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Skin Cancer Foundation

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen