Overtijd! Zo is het voor vrouwen om langer dan 40 weken zwanger te zijn

Mind Lisa van den Akker 7 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Negen maanden zwanger zijn is normaal, maar eh, twee woorden en negen letters: duurt lang! Al helemaal als de baby er na veertig weken nóg niet is. Je bent overtijd! Voor veel vrouwen lijken die dagen na de uitgerekende datum wel maanden te duren. Dus daarom vijf dingen die je als zwangere vrouw die overtijd is zeker herkent.

Maanden kijk je uit naar die ene datum, en dan is het zover en gebeurt er he-le-maal niks! Die laatste loodjes, en het wachten is voor veel vrouwen een van de zwaarste delen van de zwangerschap en dit gaat er dan allemaal door je heen.

Hoe het is om overtijd te zijn

Herkenbaar?

1. Vals alarm

Iedereen die jij belt, neemt op met ‘Is de baby er?!’. Als jij duidelijk maakt dat je gewoon even belde voor de leuk, hoor je een lichte teleurstelling in hun stem… Tsja, jij kunt er niks aan doen!

2. Arm mens

Vrouwen die 40+ weken zwanger zijn, krijgen net even een andere blik naar zich toegeworpen. In die blik lees je een mix af van respect (‘Dat ze nog kan lopen!’, ‘Ze ziet er goed uit, ondanks…’), medelijden (‘Arm mens!’, ‘Ze ziet er beroerd uit!’) en ongeduld (‘Wanneer komt die baby nou?!’, ‘Ze is al zó lang zwanger!’). Dank voor het medelijden. Maar jij redt je wel.

2. Zwangerschapskilootje erbij

Terwijl je vóór je uitgerekende datum misschien nog heel bewust op je voeding en gewicht lette, trek je nu uit pure waar-blijft-de-baby-nou-frustratie een zak chips open. Of twee. Of drie.

3. Als de rits maar dicht kan

Tegen het einde van je zwangerschap, gruwel je misschien sowieso bij het idee van jezelf in een stylish kledingstuk te hijsen. Je criteria aan je outfit worden toch echt milder: 1. Past het nog? 2. Is het stretch? 3. Is het schoon? 4. Moet ik bukken om de rits of knoop dicht te doen? Joggingbroek will do, dus.

4. Boring!

Vóórdat je 40 weken zwanger bent, heb je vanaf je 36ste week misschien al je volledige checklist voor de bevalling en de baby nagelopen. Echt álles is geregeld, dus je zit nu alleen maar af te tellen. En ja, dat kan wat saai zijn. Je durft misschien ook niet op pad te gaan, omdat de baby ieder moment zou kunnen komen. Tik, tak, tik, tak…

5. Bevalling opwekken

Je probeert van alles om moeder natuur zélf een handje te helpen en de bevalling te laten beginnen. Seks hebben, je borsten kolven – ook al komt er nog geen melk uit, pittig eten, trappen lopen… Hoe sommige zwangeren nog zo zen kunnen zijn als ze overtijd zijn, is jou een raadsel.

Lees ook:

Op een natuurlijke manier je bevalling opwekken, hoe doe je dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme