Is een zwangerschapstest over datum nog betrouwbaar?

Zwanger worden Wilma Groothuis 5 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Het moment is daar: je bent niet ongesteld geworden en de hoop dat je zwanger bent neemt toe. Je pakt een zwangerschapstest die je nog hebt liggen en doet de test. Negatief… Dan kijk je daarna op de verpakking en zie je dat de test over datum is. Dan vraag je je misschien af: is een zwangerschapstest over datum nog betrouwbaar of moet ik een nieuwe kopen?

Wij zullen je precies vertellen wat je hierover moet weten.

Spannend moment

Als jij heel graag zwanger wilt worden, is het doen van de test altijd een spannend moment. Of het is een teleurstelling of het is één van de mooiste momenten van je leven. Als jij een grote kinderwens hebt en je al lang aan het proberen bent om zwanger te worden, is de kans aanwezig dat je thuis nog een paar zwangerschapstesten hebt liggen. Maar wat nou als er eentje over datum is?

Een zwangerschapstest kan zeker over datum zijn, de houdbaarheidsdatum staat dan ook gewoon op de verpakking van de test. Als een test over datum is, is hij toch echt minder betrouwbaar. Nou ligt het er ook wel een beetje aan hoelang hij over datum is: een paar dagen over datum is nog iets betrouwbaarder dan wanneer een test een jaar of langer over datum is.

Hoelang houdbaar?

Een zwangerschapstest is meestal tussen de twee en drie jaar houdbaar. Als je er eentje koopt, kun je dus best lang wachten om hem ook daadwerkelijk te gebruiken. Als je wel een test in huis hebt die over datum is en je wilt een betrouwbare uitslag, dan kun je toch beter een nieuwe kopen. Sowieso kan het natuurlijk geen kwaad om meerdere testen te doen, puur om het zeker te weten.

Als jij een zwangerschapstest doet, dan plas je over een staafje heen en dat staafje meet met een chemisch stofje of jouw urine het zwangerschapshormoon bevat. Als een test te ver over de datum is, dan werkt dat stofje niet zo goed meer, wat de kans groter maakt dat hij het zwangerschapshormoon niet goed meer kan meten.

Check dus voor gebruik altijd de houdbaarheidsdatum van een zwangerschapstest. Is deze over datum, dan kun je hem beter weggooien en een nieuwe kopen. Better safe than sorry, toch?

Goede vraag: hoe snel na het vrijen kan je een zwangerschapstest doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme