Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 18 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Geen zwangerschapsverlof voor studenten in het hoger onderwijs

Moeten studenten van hogescholen en universiteiten wettelijk recht hebben op zwangerschapsverlof? Nee, aldus minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Volgens de minister zijn er voldoende andere regelingen waar zwangere studenten een beroep op kunnen doen.

De vraag kwam op tafel te liggen nadat kamerleden Peter Kwint (SP) en Habtamu de Hoop (PvdA) een motie hadden ingediend over de belemmeringen voor zwangerschapsverlof in het hoger onderwijs.

Zwangerschapsverlof voor studenten

Sinds dit studiejaar hebben zwangere mbo-studenten recht op een zwangerschapsverlof van zestien weken. Opvallend is dat deze wettelijke bepaling niet geldt voor studenten van universiteiten en hogescholen. Hoe zit dat, vroegen kamerleden Kwint en De Hoop zich af.

Ingrid van Engelshoven

Eigenlijk had Ingrid van Engelshoven, vorige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (2017-2022) zich al moeten buigen over deze kwestie, maar zij heeft de kwestie doorgeschoven naar haar opvolger Robbert Dijkgraaf.

Handreiking voor zwangere studenten

Ook hij ziet geen reden om zwangerschapsverlof voor studenten van het hoger onderwijs in te voeren. Volgens de minister kunnen zwangere studenten en studerende ouders op hogescholen en universiteiten voldoende aanspraak maken op andere regelingen. Hierbij verwijst de minister naar de handreiking voor Zwangere studenten en studerende ouders in het hoger onderwijs. Deze is sinds juni 2021 beschikbaar. Andere regelingen zijn bijvoorbeeld:

  1. Het uitstellen van een negatief bindend studieadvies.
  2. Zo mogelijk het verlengen van de geldigheidsduur van de studiepunten.
  3. Financiële steun bij studievertraging door zwangerschap of door bijvoorbeeld medische redenen van het kind.

Het ding is alleen dat universiteiten en hogescholen zelf verantwoordelijk zijn voor zulke regelingen. “Hierdoor is het per onderwijsinstelling verschillend welke voorzieningen er zijn”, lezen we in de handleiding.

Informatievoorziening

Dat valt of staat met de informatievoorziening vanuit de onderwijsinstellingen. Studenten moeten immers wel kunnen weten waar ze recht op hebben. Maar ook de informatievoorziening verschilt per onderwijsinstelling. In de handreiking wordt louter een suggestie gedaan. Zo kunnen hogescholen en universiteiten denken aan een duidelijk overzicht op de website en een vast en duidelijk aanspreekpunt binnen de opleiding.

Ook kunnen zwangere studenten en studerende ouders informatie vinden op de website www.hogeronderwijstoegankelijk.nl.

Toch blijken studentendecanen goed bekend met alle mogelijkheden volgens de minister van Onderwijs. “Mij hebben geen signalen bereikt van voortbestaande problemen rond de rechtspositie en de ondersteuning van zwangere studenten en studerende moeders.” Toch kloppen er maar weinig studenten voor de regelingen aan bij de decaan.

Verkenning

Hiermee is de kous niet af. Op verzoek van de Tweede Kamer buigen ambtenaren zich nog altijd over de voor- en nadelen van zwangerschapsverlof in het hoger onderwijs. Die ‘verkenning’ is nog niet afgerond.

“Daarbij worden ook de resultaten van de Studentenmonitor betrokken”, zegt Dijkgraaf. “In deze studentenenquête kan de groep zwangere studenten en studerende ouders zelf aangeven of en welke problemen zij op dit moment nog ervaren. Op basis daarvan kan ik oordelen of uitbreiding of bestendiging van de rechtspositie van deze studenten nodig is.”

Niet alleen het zwangerschapsverlof voor studenten ligt onder het vergrootglas. Ook het ouderschapsverlof is in beweging. Lees er hier alles over

Elise: ‘Ik woonde nog in een studentenhuis toen ik zwanger raakte’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme