Fabel of feit: je mag geen geluid maken tijdens je bevalling

Zwanger Laurien Bleeker 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Is het een fabel of een feit dat je geen geluid mag maken tijdens je bevalling? Vele vrouwen krijgen namelijk tijdens hun bevalling te horen dat ze stil moeten zijn en dus geen geluid mogen maken. Geluid maken zou te veel energie kosten. Terwijl de geluiden die vrouwen tijdens het persen maken juist vaak uit hun oergevoel komen en dus natuurlijk zijn.

Hoe zit dat dan nu eigenlijk? Is het een fabeltje dat je geen geluid mag maken als je aan het bevallen bent of is het een feit dat dit te veel energie kost?

Fabel. Je mag geluid maken tijdens je bevalling

Laten we wat meer uitleg geven: veel vrouwen krijgen te horen dat ze geen geluid mogen maken tijdens het persen. Daarin is eigenlijk geen onderscheid met een thuis- of ziekenhuisbevalling. Lucy (37) laat ons weten: “Toen ik tijdens het persen wat geluid liet ontsnappen, snauwde de kraamverzorgende me toe dat ik stil moest zijn. Zei ze ook letterlijk tegen me: ‘Stil zijn!’ Ik schrok er een beetje van, maar was verder wel stil. Dit was thuis tijdens de bevalling van mijn eerste kind. Wist ik veel… Achteraf is het nog steeds iets waar ik verontwaardigd om ben, wie is zij om te zeggen dat ik stil moet zijn tijdens mijn bevalling?!”

Dit ‘stil moeten zijn’ zou voortkomen uit hypnobirthing oftewel mindful bevallen. Bevallen terwijl je zacht neuriet kan dan weer wel, maar oergeluiden worden niet toegejuicht volgens dit concept. Maar ook verloskundigen in opleiding schijnen te leren dat een barende vrouw beter haar energie kan richten op het persen en niet op het maken van geluid.

Dit is eigenlijk heel gek, want je kaken en bekken staan in verbinding met elkaar. Is je kaak ontspannen, dan is je bekken dat ook. Dus diepe buikgeluiden, oergeluiden die je (onbewust) maakt tijdens het persen, helpen je bekken om te ontspannen en zo gaat je bevalling dus makkelijker. Bewust gillen (van angst) of schreeuwen (van frustratie), nee… dat heeft inderdaad geen zin en beïnvloed je bevalling alleen maar negatief. Maar kreunen, diep ademen, oergeluiden maken en zelfs grommen of zingen kan je echt helpen je bevalling meer ontspannen te laten verlopen.

Kost geluid maken te veel energie?

Zou je deze geluiden niet mogen maken van een zorgverlener, omdat dit je energie kost? Dan is dat dus echt een fabel. Het kost je juist namelijk meer energie om je geluiden in te moeten houden, jezelf dus in te moeten houden. Want je hele focus ligt dan niet meer op je kind ter wereld brengen, maar op het inhouden van geluiden. Dat bevordert het geboorteproces absoluut niet.

Nog even een side note: wil je zelf in stilte bevallen of heb je niet de behoefte om oergeluiden te produceren tijdens de geboorte van je kind, dan is dat natuurlijk ook helemaal oké. Als dat voor jou het beste werkt, is dat ook het beste.

Aha! Waarom we helemaal niet zo hard hoeven te persen tijdens de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme