Gina Koninkx
Gina Koninkx Kinderen 1 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Let op: zwembandjes voor kinderen zijn gevaarlijker dan je denkt

In de zomer kunnen je kids weer heerlijk dobberen in het zwembad en als ze nog geen zwemdiploma hebben doe je ze vanzelfsprekend altijd zwembandjes om. Toch moet je blijven opletten want het is geen garantie dat je kind veilig is in het water.

Er zijn veiligheidsexperts die stellen dat het dragen van zwembandjes helemaal zo veilig niet is. Volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) is verdrinking de nummer één doodsoorzaak onder kinderen tussen de 1 en 4 jaar oud.

Zwembandjes zijn niet altijd veilig

Om kinderen te beschermen trekken ouders zwembandjes bij ze aan maar dat is niet per se de meest veilige optie. Volgens veiligheidsexperts zijn veiligheidsjasjes (reddingsvesten) een veel betere bescherming dan zwembandjes. En dat zit misschien niet zo lekker als bandjes maar veiligheid gaat boven alles.

Waarom zijn ze dan niet veilig?

Het is niet per se zo dat ze geen bescherming bieden maar het is geen preventie tegen verdrinking. Blijf dus als ouder altijd alert op je kinderen als ze aan het zwemmen zijn en laat vooral je telefoon voor wat het is. Op het strand zie je veel ouders bezig zijn met hun telefoon maar je verliest sneller dan je denkt je kids uit het oog.

Waar zit het probleem dan in

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom zwembandjes niet zo veilig zijn als ze lijken. Onder andere omdat kinderen overmoedig worden als ze zwembandjes dragen. Ze wanen zich veilig en springen het water in zonder na te denken maar zeker armbandjes van slechte kwaliteit kunnen zelfs in het water gewoon kapot gaan of van hun dunne armpjes afglijden.

Blijf dus altijd in de buurt van je kinderen om er zeker van te zijn dat ze niks overkomt in het water. En leer ze zo snel mogelijk zwemmen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme