Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten februari 10, 2014

3 toprecepten voor kinderen

Uit ons nieuwe kookboek Easy Peasy kozen wij drie favorieten van onze eigen kinderen. Altijd een groot succes en boordevol goede voedingsstoffen.

QUINOA-APPELPAP MET PEER

(vanaf 7,5 mnd)
Quinoa (spreek uit als kien-wa) lijkt op graan, maar is het niet. Het is een zaadsoort en daarmee ook glutenvrij. Quinoa is een volwaardig eiwit vol aminozuren (bouwstenen voor eiwitten). Belangrijk voor de ontwikkeling dus en een stuk
gemakkelijker te verteren dan dierlijke eiwitten.

2 eetlepels quinoazaden of -vlokken
water en/of een beetje flesvoeding
½ geraspte appel
of een flinke scheut bio-appelsap
½ peer
ieniemienie beetje kaneel
eventueel een druppeltje olie

Zet een pan op met daarin een laagje water en appel(sap). Doe hier de eetlepels quinoa bij. Kies je voor de quinoazaden? Breng het geheel dan rustig aan de kook volgens de gebruiksaanwijzing. De quinoa is pas gaar als het middelste witte puntje van het zaadje doorzichtig is. Kookt het te snel droog, voeg er dan nog wat water aan toe. De eerste keer mislukt het misschien, maar geef het niet op. Quinoa kook je op gevoel het beste! Kies je voor vlokken? Dan gaat het wat sneller en is het de kunst ervoor te zorgen dat het geen dikke brei wordt.

Was en schil de peer. Snijd in kleine stukjes. Halverwege het kookproces voeg je de peer toe zodat deze nog even zacht kan worden. Roer goed door elkaar. Voeg ten slotte nog een heel klein beetje kaneel toe. Uiteraard laten afkoelen, misschien nog wat Happiness Delight-olie toevoegen en serveren aan tafel.

Kikkererwtenpuree met forel en broccoli-basilicumsaus

(Vanaf 9 mnd)
Dit recept geeft je kindje (en jezelf) in één keer alles wat hij of zij nodig heeft: omega3-vetzuren in de vorm van forel, belangrijke vitaminen en mineralen dankzij de broccoli-basilicumsaus en eiwitten en vezels door de kikkererwtenpuree. Kortom: It’s a winner!

5 à 6 roosjes broccoli
½ avocado
½ blikje biologische kikkererwten
paar takjes koriander
1 theelepel avocado-olie of olijfolie
klein kopje water
stukje gestoomde graatvrije forel
(Vraag je visboer! Makreel kan ook.)

Was de broccoli en spoel de kikkererwten goed af. Stoom de broccoli gaar. Voeg aan het kookvocht de avocado en koriander toe en pureer het tot een groene, niet al te dikke saus. Stoom de kikkererwten en pureer die grof met wat koriander en water tot een puree (hummusachtig, maar dan grover en dikker). Maak met je handen de forel fijn, zo check je meteen of er nog wat graatjes zijn achtergebleven. Schep de kikkererwtenpuree op een bordje, doe de saus erbij en vis erop.

– –
Dit gerecht kun je uiteraard ook maken met gewone aardappelpuree of een combinatie van aardappel en knolselderij.
– –
Zorg ervoor dat je goede gestoomde, graatvrije forel koopt. Bij de visboer en het liefst met het MSC-keurmerk. Forel is net als makreel een vette vissoort en daarmee ultravoedzaam voor je baby/dreumes/peuter, maar het kan ook veel kwik of andere schadelijke stoffen bevatten. Kies dus wel voor goede kwaliteit! Is de smaak van forel of makreel nog te heftig, dan kun je dit recept ook maken met een andere witvis of met zalm. Houd er wel rekening mee dat je een bepaalde smaak minimaal acht keer moet laten proeven voordat je met recht kunt zeggen dat je kindje het echt niet lekker vindt.

Rode linzencurry met courgette, wortel en kip

(Vanaf 9 mnd)
Linzen vragen om een beetje precisie tijdens het koken. Voor je het weet is het een te gare massa geworden. Even opletten dus. Je kunt er gemakkelijk veel van koken en het in de koelkast bewaren voor je eigen maaltijd.

100 à 120 gram rode linzen
½ courgette
1 grote wortel
1 kipfilet
3 à 4 eetlepels kokosmelk
koriander of een ander kruid

Zet een ruime pan water op het vuur en kook de rode linzen volgens de bereidingswijze op de verpakking. Stoom de kipfilet gaar. Was en snijd ondertussen de courgette en wortel in grove stukken. Maal de kip fijn en zet dit even weg in een apart schaaltje. Maak het apparaat waarmee je hebt gestoomd schoon en stoom er de groenten in. Giet het kookvocht weg en doe de kokosmelk in de baby-stomer bij de groenten. Pureer dit samen met de koriander of andere kruiden tot een saus. Giet de linzen af, schep ze op een bordje, en doe de kip en saus erbij.
Ook lekker met vis!

– –
Linzen en andere peulvruchten kun je ook ingeblikt kopen. Wel zo gemakkelijk en snel. De voorkeur gaat dan wel echt uit naar de biovariant, deze is meestal alleen met zout geconserveerd. Nog wel even goed afspoelen met water voor gebruik!

bluebelle.nl
easypeasykids.nl

Reageer op artikel:
3 toprecepten voor kinderen
Sluiten