Happy International Limoncello Day! 5 x feitjes over dit frisse drankje

Gezondheid Sharon van der Werf 11 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

In de categorie “dagen waarvan je niet wist dat ze bestonden” is het vandaag International Limoncello Day. Een dag om het bestaan van dit frisse likeurtje te vieren. Wij zagen het als de uitgelezen kans om een aantal leuke feitjes over Limoncello met je te delen.

De onderstaande 5 feitjes over Limoncello zijn toch leuk om uit je mouw te schudden tijdens de eerstvolgende kringverjaardag. We vonden ze bij Telegraaf en delen ze graag met je.

5 dingen die je altijd al had willen weten over Limoncello

1. Limoncello Superiore

De populariteit van Limoncello zorgt ervoor dat er veel merken zijn die het drankje in de productie willen nemen. Van origine wordt het knalgele drankje gemaakt via een authentiek Italiaans recept dat generatie op generatie doorgegeven is – je kunt je dus wel voorstellen dat er enige kwaliteitsverschillen tussen home made en fabriekswerk zit. In ons eigen land is er slechts één merk met het keurmerk Limoncello Superiore, en dat is Fiorito Limoncello.

2. Je krijgt er de ergste katers van

Minder positief nieuws is dat je van dit drankje enorme katers kunt krijgen zonder dat je het echt doorhebt. Dat komt met name omdat je Limoncello zo makkelijk wegdrinkt, en niet doorhebt hoeveel alcohol er nou eigenlijk in zit (vaak wel 30%!). Drink het dus vooral met mate. Meer over die erge katers lees je in het onderstaande artikel.

Oh no – van dit verrukkelijke drankje krijg je dus de ergste katers ooit

3. Niemand weet waar Limoncello precies vandaan komt

Niet een, niet twee, maar drie steden claimen allemaal dat Limoncello uit hun stad komt. De Zuid-Italiaanse steden Amalfi, Sorrento en Capri komen er niet over uit waar de oorsprong van het zoetzure drankje komt, al komt het meest geloofwaardige verhaal uit een citroentuin op Capri.

4. Dat wordt schillen

Voor 1 liter Limoncello heb je heel wat citroenschillen nodig. 250 gram, om precies te zijn. Niet de gehele citroenschil kan gebruikt worden voor in het drankje, het gaat alleen om de dunne bovenkant. Het witte gedeelte van de schil kan dus niet gebruikt worden. Om aan die 250 gram te komen, heb je dus behoorlijk wat citroenen nodig!

5. Gecertificeerde citroenen

Om het nog wat lastiger te maken: officieel hebben de citroenen voor een Limoncello het IGP-predikaat nodig, wat staat voor Indicazione Geografica Protetta. Dit is een Italiaans keurmerk wat garandeert dat zowel de herkomst als de kwaliteit goed zijn. En dat is slechts één van de regeltjes waaraan de drankmaker moet voldoen om zijn likeur Limoncello te mogen noemen.

8x dingen die je kunt schoonmaken met citroen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Telegraaf

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme