Dit zijn de 5 rijkste koninklijke families van de wereld

Lifestyle Rachelle Weiler 26 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

De mysterieuze families, de eeuwenoude tradities, de baby’s en de partners: royals blijven fascinerend. Of je nu voorstander van het koninklijk huis bent of niet; interessant blijven deze klassieke instituties altijd.

Het meest gehoorde argument van tegenstanders van koninklijke huizen is dat een bepaald deel van de opgehaalde belastingcenten wordt gebruikt om de rijkdom van deze families in stand te houden. En dat, terwijl veel families al een ontzettend hoog geschat vermogen hebben.
Benieuwd welke royals tot de rijkste koninklijke families van de wereld behoren? We zetten de rijkste 5 op een rij.

5. Koninklijke familie van Thailand

Geschat vermogen: 52,44 miljard euro

Al 236 jaar lang heerst de Chakri-dynastie over Thailand. Een van de meest bekende koningen was koning Bhumibol Adulyadei, die in 2016 overleed. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Maha Vajiralongkorn. De relatief kleine familie -10 leden- verblijft voornamelijk in Bangkok en is rijk geworden door vastgoed in Bangkok en aandelen in grote bedrijven en hotels.

4. Koninklijk familie van Abu Dhabi

Geschat vermogen: 131 miljard euro

We maken een vrij grote sprong in vermogen richting het Midden-Oosten, waar het Huis van Nahyan Abu Dhabi regeert. Sjeik Khalifa Al Nahyan is de emir van Abu Dhabi. Dit betreft een grote familie, bestaande uit meer dan 200 mannelijke leden. Hoeveel vrouwen er in de familie zijn, is onduidelijk. De voornaamste bron van inkomsten is voor deze koninklijke familie olie. Daarnaast verdient de familie veel door grote investeringsprojecten. Zo hoort ook de hoogste wolkenkrabber van de wereld, de Burj Khalifa, tot hun portfolio.

rijkste koninklijke huizen
Bron: Unsplash Unsplash

3. Koninklijke familie van Qatar

Geschat vermogen: 292 miljard

De huidige koning wordt in Qatar emir genoemd. Dat is momenteel sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, die met zijn 37 jaar in 2013 de jongste vorst ter wereld was. De 292 miljard komen uit het grote staatsfonds van Qatar, dat door de familie Al Thani wordt beheerd. Via dit fonds zijn ze aandeelhouders in gebouwen als de Empire State Building en Harrods, en hebben ze aandelen in merken als Volkswagen en Tiffany & Co.

2. Koninklijke familie van Koeweit

Geschat vermogen: 314 miljard

De huidige emir is sjeik Sabah IV Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Hij is regerend vorst voor de familie Al-Sabah, die al sinds 1752 aan de macht zijn in Koeweit. Hij komt uit een grote familie, met meer dan 1000 familieleden.
Ondanks dat Koeweit een echte oliestaat is, komt het overgrote deel van de rijkdom van deze koninklijke familie uit aandelen in Amerikaanse ondernemingen. Deze hebben in de afgelopen decennia een enorme vlucht gemaakt. Zo was het geschatte vermogen van deze familie in de jaren ’90 ‘slechts’ 78,5 miljard.

1. Koninklijke familie van Saudi-Arabië

Geschat vermogen: meer dan 1.500 miljard

Er kan geen twijfel over bestaan: de rijkste koninklijke familie is die van het Huid van Saoed, die al sinds 1744 over het olierijke land regeren. Dat is ook meteen de reden van de grote rijkdom: olie in de grond. Nergens wordt er zoveel olie geboord als in dit land, en het grootste deel van de inkomsten houdt de familie, die uit meer dan 5000 leden bestaat, zelf.

Royals in Europa

Zoals je ziet, zijn de rijkste Koninklijke families vooral in het Midden-Oosten te vinden. Maar ook de Europese Koningshuizen komen niets tekort. De rijkste Europese royals zijn die uit Luxemburg, met een geschat vermogen van 3,6 miljard euro. Daarna volgen de royals uit Liechtenstein, Monaco, Engeland -met 500 miljoen euro- en op plaats vijf onze inmiddels afgetreden koningin Beatrix, met een geschat vermogen van 180 miljoen.

En wat betreft de salarissen van het Nederlandse koningshuis die worden betaald door de belastingbetalers:
De officiële koninklijke begroting bedraagt ongeveer 44 miljoen euro. Hier van worden de salarissen van Willem-Alexander, Máxima en Beatrix betaald, samen met onderhoud aan de paleizen en hun reiskosten.

Bron: Het Koninklijk huis

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme