5x gezonde lunch in de broodtrommel van je kind

Eten Merel Schut 19 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Het kan een terugkerend vraagstuk zijn voor ouders: wat geef je mee in de lunchtrommel van je kind? Susan Aretz schreef het boek ‘Wat lunchen we vandaag?’ en geeft 5 handige tips. Voor alle ouders die op zoek zijn naar een gezonde lunch.

1. Ken je kind

Ken je kind en pas de lunchtrommel en gezonde lunch daar op aan. Is het een trage eter, stop ‘m dan niet te vol. Eet je kind gemakkelijk en genoeg, dan kan er wat meer in. Ook tijdens groeispurten mag er rustig iets extra’s in. Maar niets is zo jammer als een nog halfvolle lunchtrommel mee naar huis omdat er teveel in zat, of omdat er te weinig tijd was om alles op te eten.

2. Hier en daar wat groente

Leer je kind vanaf groep 1 aan dat lunchen gepaard gaat met het eten van een beetje groente. Of je dat nu verstopt in een groentemuffin of dat je ze hun favoriete snackgroente meegeeft. Maak er een vast onderdeel van de lunchtrommel van. Dan hebben ze die alvast binnen. Dat scheelt ‘s avonds aan tafel weer gedoe.

3. Varieer!

Varieer met de inhoud van de broodtrommel van je kind. Je wilt zelf toch ook iedere dag iets anders voor je lunch? Er kan zoveel meer dan alleen een boterham met kaas, zonder dat het meteen heel veel extra moeite hoeft te kosten. Denk bijvoorbeeld eens aan een groentemuffin, een stukje hartige taart of een groentepannenkoek.

4. Restjes

Maar denk ook eens aan restjes voor de broodtrommel. Niet alleen duurzaam, maar ook lekker. Wij noemen dat thuis de ‘anti-pasti trommel’. De inhoud kan variëren van een blokje kaas, tot wat olijfjes en een stukje worst. Aangevuld met bijvoorbeeld een gekookt eitje of een afgekoelde kleine omelet. Of soms zelfs restjes van de maaltijd van de dag ervoor. Net waar je kind van houdt.

5. Lieve woorden

En tot slot, onderschat nooit de kracht van een lief briefje in de broodtrommel van je kind. Wens hem/haar een smakelijke lunch, een fijne dag of succes met een proefwerk. Je hebt geen idee wat dat beetje extra aandacht met een kind kan doen!

Meer tips van Susan lees je ook op haar blog Smulpaapje.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Susan Aretz

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme