9 x deze eigenschappen zorgen ervoor dat mensen iemand niet aardig vinden

Persoonlijk Redactie 4 mrt 2017
Leestijd: 4 minuten

Ik ben niet per se het type waarvan je uitgesproken zegt ‘jeetje, wat een ontzettend aardig type’. Ik ben meer van het soort ‘tikkie onhandig, iets te recht voor z’n raap’. Dat zeg ik overigens met gepaste schaamte, want ik vind aardige mensen altijd heel, nou ja, aardig dus.

Wie wil weten waarom mensen andere mensen als aardig of onaardig betitelen, kan dit lijstje erbij pakken. En nee, dat hebben we niet zelf bedacht, maar is het resultaat van onderzoek dat werd uitgevoerd aan de University of California, Los Angeles (UCLA). De vraag luidt: welke eigenschappen of handelingen die mensen doen, leiden ertoe dat andere mensen ze niet aardig vinden? Lees en leer.

1. Interessant doen over wie je allemaal kent

In het Engels is hier een mooie term voor: ‘name-dropping’. ‘Ik was laatst nog op een feestje waar Yolanthe ook was, zo leuk met ‘r gekletst!’ ‘Echt supertoevallig, in het ski-oord waar wij waren was Matt Damon ook.’ Natuurlijk is het leuk als mensen interessante of zelfs beroemde mensen kennen, maar als ze dat in elke conversatie op de een of andere manier willen laten merken, vinden mensen dat vervelend en pretentieus.

2. Een overdaad aan emoties

Mensen die vaak huilen of andere mensen aan het huilen maken, net iets te regelmatig hun stem verheffen (lees: schreeuwen), met dingen gooien of op andere manier een licht ontvlambaar emotiebommetje zijn, worden door andere mensen als vervelend gezien. Het sprongetje naar ‘wandelend wrak’ is een kleine. In diezelfde lijn: mensen die bovengemiddeld vaak in woede uitbarsten, houden er in de praktijk ook niet bovengemiddeld veel vrienden op na.

3. Opschepperij

Je weet wel, dat meisje dat er zo prat op gaat dat ze een nerd is, maar die eigenlijk gewoon wil laten zien hoe ontzettend slim ze is. Of die ene die altijd op Instagram foto’s post van haar quinoa-karweitjes en creatieve koolhydraatloze units, puur om te laten zien hoe fit en gezond ze is. Die ja, die vinden we dus niet zo heel leuk.

4. Een openlijke telefoonverslaving

Als je het fijn vindt om hele avonden in je eentje naar je telefoon te staren, te whatsppen en/of eindeloos Instagramfoto’s te bekijken, moet je dat vooral doen, daar vindt niemand je vervelend om. Wanneer het wél vervelend wordt, is wanneer je het doet in gezelschap. Tijdens een gesprek ‘even een appje sturen, heel kort hoor’ of net iets te vaak ‘sorry, deze moet ik écht even opnemen’ komt je op de lange termijn duur te staan.

Lees ook: er zit een psychologische reden achter onze telefoonverslaving.

5. Bekrompenheid

Ruimdenkende mensen worden doorgaans het meest aardig gevonden, om de simpele reden dat mensen ze benaderbaar en interessant vinden. Lijnrecht daartegenover staan bekrompen mensen – zij die een hele sterke mening hebben en daar no matter what aan vasthouden en eigenlijk niet eens luisteren naar wat anderen te vertellen hebben.

6. Ongeïnteresseerdheid

Een kwaal waar veel mensen aan lijden, en heus niet altijd bewust. Het resulteert vaak in weinig tot geen vragen stellen aan andere mensen, en laat dat nou net iets zijn waar het gros van de mensen ongenadig hard op afknapt.

7. Roddelen

Roddelen is typisch zoiets wat iedereen doet, maar nee, natuurlijk doet niemand het. Als je denkt: ‘die zin klopt niet’, dat klopt. En omdat nog nooit niemand met een definitie van roddelen is gekomen die niet pijnlijk of kwetsend is voor degene over wie geroddeld wordt, staat deze nog steeds prominent op het lijstje redenen waarom mensen andere mensen onaardig vinden.

Stom maar waar: dit zijn de redenen waarom vrouwen graag roddelen.

8. Te veel, te snel

Dat je op een feestje naast de vriendin van die-en-die komt te staan, en je binnen een half uur weet dat haar moeder net overleden is, dat ze kampt met psoriasis en dat de relatie met ‘r vriend ook allesbehalve lekker loopt omdat ze al een tijdje innige gevoelens heeft voor een ander. Sharing is caring, maar je moet het vooral ook weer niet overdrijven, dat vinden mensen ongemakkelijk.

9. Te veel out there op social media

Altijd goed voor de nodige discussie (‘je hóeft er niet naar te kijken’), maar over het algemeen wordt het toch echt als hinderlijk ervaren als je je volledige doen en laten de wereld in slingert via Facebook, Twitter en Instagram. Het sleutelwoord is ‘zelfbeheersing’.

On that note: vrienden die zeer regelmatig foto’s posten vanuit de sportschool, zou je toch echt eens moeten bellen om te vragen hoe het met ze gaat – het antwoord luidt: ‘niet zo goed’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Entrepreneur

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme