8 x superhandige verborgen sneltoetsen voor je computer die je nog niet kende

Lifestyle Lizette van Loenen 7 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Als het makkelijker kan, waarom moeilijk doen? Gelukkig vinden mensen die shortcuts voor computers bedacht hebben dat ook, en daar zijn we ze eeuwig dankbaar voor. Dit zijn de meest handige sneltoetsen op een rij.

Even oefenen en je wil niks anders meer. Graag gedaan! Ennuh…. heb een fijne kantoordag verder 😉

1. Scrollen op Facebook

Krijg je een muisarm van dat gescroll op Facebook? Gebruik dan gewoon de J- en de K-toetsen. Met J ga je naar het volgende bericht in je feed, en met de K ga je een post naar boven. Makkelijker kan het bijna niet.

2. Scroll met de spatiebalk

Als je niet in Facebook zit, maar gewoon op een webpagina werken de J- en K-toetsen niet. Gelukkig is daar de spatiebalk to the rescue! Een tik op de balk en je scrollt een schermlengte naar beneden. Per ongeluk op de spatiebalk gedrukt en wil je terug naar waar je gebleven was? Shift + spatie is het antwoord.

3. Pagina bookmarken

De tijd die je kwijt bent aan het zoeken van de optie ‘Bookmark’ in je toolbar had je ook kunnen besteden aan andere dingen, dus hier heb je de sneltoets van ons. Gratis en voor niks. Gebruik gewoon functietoets (die zit rechts naast de Ctrl-toets en heet ook wel de cmd-toets) + D en klaar is kees.

LEES OOK: Is langdurig computeren nu schadelijk voor je ogen of niet?

4. Recht op je doel af

Wil je een webadres intikken, maar ben je voor de zoveelste keer je muis kwijt? Met functietoets + L ga je meteen naar de adresbalk.

5. Navigeren door tabbladen

Heb jij meer tabbladen open dan je aankunt? Dan wil je daar absoluut zo snel mogelijk doorheen kunnen navigeren. Snappen we. Met functietoets + 1 (of 2, 3, etcetera) navigeer je makkelijk door al je openstaande meuk heen. 1 staat voor het eerste tabblad, 2 voor dat erna, en ga zo maar door.

6. Uitvergroten

Zijn de lettertjes te klein op je webpagina? Tijdelijk inzoomen doe je gewoon met ctrl + het plusteken (we tikken hem even voluit om verwarring te voorkomen). Wil je daarna weer terug naar de normale grootte van je pagina, tik je gewoon op functietoets + minteken.

7. Sneller .commen

He? Wat? Ja, je kunt dus gewoon de computer .com voor je laten intikken in je adresbalk. Met functietoets + Enter, welteverstaan. Weer een seconde sneller klaar.

8. Sneller afsluiten

Zo, dat was het lijstje! Drie keer raden wat er gebeurt als je op command/windowstoets + W drukt. Probeer maar. 😉

Dit moet je misschien ook nog even checken trouwens: 7 x superhandige, verborgen functies op WhatsApp die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kende

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme