15 out-of-the-box levenslessen die ik aan mijn kind wil meegeven

Opvoeden Redactie 7 mrt 2017
Leestijd: 4 minuten

We willen allemaal onze kinderen veel dingen meegeven: normen, waarden en een heleboel onmisbare levenslessen waarvan we hopen dat het ze veel zal brengen in hun leven. Ik wil dat uiteraard ook, duh.

Mama’s levenslessen

Maar daarnaast zijn er een aantal andere zaken die ik mijn dochter graag wil meegeven, die misschien niet meteen in de top tien van ‘standaard levenslessen’ zouden staan.

1. Je moeder doet/deed ook maar wat

Waarmee ik meteen mezelf voor alles wat hierna volgt, rechtvaardig. Inderdaad, ordinair mezelf indekken. Maar even serieus: ook al was ik ‘al’ 34 toen je je aandiende – de helft van de tijd had ik geen flauw idee wat ik precies deed, en of dat wel of niet het juiste was. Mijn verweer: ik deed alles uit liefde.

De 5 mooiste kinderboeken met wijze levenslessen

2. Niemand is erop uit om iemand anders (moedwillig) te kwetsen

Of het helemaal waar is weet ik niet, maar ik weet wel dat je er als mens een stuk verdraagzamer van wordt als je dit als uitgangspunt hanteert. En laat ‘verdraagzaam’ nou net een bijzonder mooie eigenschap zijn waar de wereld best een beetje meer van kan gebruiken.

3. Ontdek de wereld

Ik zie nu al op tegen het moment waarop ze voor het eerst alleen op vakantie gaat willen (als het maar niet naar de Costa del Sol of Kreta is) en dat ik dus onherroepelijk spijt ga krijgen van dit advies, maar het staat er toch echt: de wereld ligt aan je voeten, ga ‘m volop ontdekken.

4. Geef een compliment (ook als je denkt dat het raar is)

Hoe vaak denken we niet bij iemand die langsloopt ‘die heeft een leuke jurk aan’ of ‘jeetje, wat een knappe dochter heeft zij’? Maak van dat ‘denken’ ‘hardop zeggen’ en moet je kijken wat er gebeurt.

5 wijze levenslessen die we te laat leren

5. Wees aardig voor bedienend personeel

Ik heb als studente (en daarna) lang genoeg in de horeca gewerkt om te weten dat we dat onze kinderen best mogen meegeven.

6. Vertrouw altijd op jezelf

Ik was een ietwat getroebleerde 16-jarige puber die met haar grote broer een nachtelijke wandeling door een bos maakte, toen hij deze magische woorden tegen me sprak. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en realiseer ik me nog bijna elke dag dat dit vertrouwen in jezelf inderdaad de basis van alles is. Kortom: die ram ik er bij m’n dochter het liefst al heel vroeg in.

7. Als je ooit in een lastige situatie terechtkomt, stuur me dan een X

Met dank aan de uitvinder van het briljante X-plan.

7 complimenten die we onze kinderen eigenlijk niet meer moeten geven

8. ‘Ask for forgiveness, not permission

Nee, natuurlijk betekent dit niet dat je ongehinderd mensen tegen je in het harnas mag jagen of mag kwetsen (omdat je na afloop toch wel om vergeving kan vragen), maar het geeft aan dat je soms best iets kan (durven) doen, zonder van te voren heel veel te wikken en wegen over mogelijke consequenties.

Waar sommige ouders dit misschien onder de noemer ‘onverantwoordelijk’ zouden scharen, vind ik het niet erg als mijn dochter af en toe in een confrontatie terechtkomt; grenzen opzoeken is een natuurlijk proces dat bij het volwassen worden hoort (maar houd alsjeblieft #14 – zie verderop – goed je achterhoofd).

9. Roken is echt niet stoer

En tegenwoordig voor de gemiddelde puber godzijdank ook onbetaalbaar.

Wat vinden we hiervan: 6 opvoedkundige lessen uit Denemarken (waar kinderen over het algemeen supergelukkig zijn)

10. Stuur nooit iemand een naaktfoto van jezelf

Niet. Nooit. Never. NOOIT.

11. Kinderen die pesten, zijn eigenlijk heel erg zielig

En ja, daar mag – of moet – je best openlijk tegen in opstand komen. Als je dat niet durft omdat je bang bent dat je daarna zelf ook gepest wordt, snap ik dat, maar dan kun je nog steeds twee dingen doen: 1) onder geen beding zelf aan het pesten meedoen en 2) aardig doen tegen degene die gepest wordt.

12. Koester het als dingen ‘gewoon goed’ zijn

Het gras is namelijk helemaal niet groener bij de buren, dat lijkt maar zo door het licht. Niets is zo fijn als dingen gewoon goed gaan, iedereen gezond is, en het leven ‘kabbelt’.

18 levenslessen die Winnie de Poeh ons heeft geleerd

13. Spanning is leuk, maar echt niet zo spannend als je denkt

In lijn van #12: ik hoop oprecht dat je niet al te vaak op zoek gaat naar spanning en sensatie. Je moeder kan het weten, iets over schade, schande en een heleboel wijsheid (dat vertel ik je wel als je achttien bent).

14. Niemand is minder of beter dan jij

Waar iemand vandaan komt, hoe iemand er uitziet, wat z’n ouders doen, waar ze woont, hoe ze woont, wat voor kleren ze draagt, welke kleur haar gymschoenen of haar neus heeft: niemand is minder dan jij, net zoals er niemand beter is dan jij.

15. On that note: het is beter dan, en niet beter als

Er zijn ouders die dat aanzienlijk minder belangrijk vinden om mee te geven; ik wel.

Ook fijn: Tips om je kind op te voeden tot een optimistisch mens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme