Redactie
Redactie Body 12 aug 2016

Mensen die fitnessfoto’s op social media posten hebben psychologische problemen

‘Even de dag goed beginnen #10k’; ‘Loved my crossfit workout this morning!’ of ‘Good to be back! (in the gym)’ Bijgaand de meest knappe foto’s van de fitte lijven in rennende, liftende of planking pose. We hebben ze allemaal in onze ‘vriendengroep’: types die regelmatig dit soort foto’s en leuzen de wereld in slingeren via hun social media kanalen.

Fitnessfoto’s op social media

Indrukwekkend? Vaak, want ze hebben meestal ook wel echt een verdomd goed lijf, chapeau. Jaloersmakend? Soms, zeker als je zelf al ruim twee weken de sportschool niet meer van binnen gezien hebt (en dat lijf zelf dus niet hebt). Irritant? Euh, ja, nagenoeg altijd.

Narcisme en een laag zelfbeeld

Maar dat is het eigenlijk vooral voor hen zelf, want onderzoek wijst uit dat mensen die foto’s van sportieve workouts op social media posten, mogelijk last hebben van psychologische problemen. Te weten: narcisme en een laag zelfbeeld, aldus de conclusie van het onderzoek, vorig jaar uitgevoerd door wetenschappers van de Brunei University in Londen.

…en dat is precies waar narcisten zo driftig naar op zoek zijn: aandacht en erkenning

Volgens de onderzoekers is het voornaamste doel van de mensen die dergelijke foto’s op social media posten om op te scheppen over hoeveel tijd ze aan hun uiterlijk besteden. Deze updates leveren meer likes en comments op dan andere posts, en dat is precies waar narcisten zo driftig naar op zoek zijn: aandacht en erkenning.

Gespeelde beleefdheid

Met een gemene twist, want volgens een van de onderzoekers kunnen al die likes behoorlijk misleidend zijn. Mensen zouden dat soort foto’s namelijk vaak alleen liken vanuit beleefdheid, maar het in alle eerlijkheid vooral treurig vinden dat iemand de behoefte voelt zich zo te profileren.

Het onderzoek concludeert daarnaast ook dat mensen met weinig zelfvertrouwen over het algemeen meer posts over hun geliefde plaatsten. ‘Zo blij met m’n schatje’, inclusief zwijmelfoto, dat idee.

Verder onderzoek

De onderzoekers willen graag meer onderzoek doen naar de relatie tussen iemands persoonlijkheid en wat ze op social media posten (en wat niet). Interessante onderzoeksvragen: welke updates leiden tot welk soort reacties? Wat zegt wat je post over wie je bent en welke updates leiden ertoe dat mensen je ontvrienden?

De moraal van het verhaal: maximaal één work-out foto per week. Per maand. Vooruit, alleen op nieuwjaarsdag.

NB. Ik verwijder ondertussen even een zooitje foto’s van runs en van m’n vriend.

Reageer op artikel:
Mensen die fitnessfoto’s op social media posten hebben psychologische problemen
Sluiten