Draag de moeder, niet de baby: 8 tips om een moeder te helpen in de kraamweek

Kraamtijd Laura Saija 23 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Drinkt de moeder wel genoeg water? Eet ze gezond eten? Heeft ze überhaupt tijd om te eten of om een douche te nemen? Draag de moeder, niet de baby, is de boodschap op social media. Een kersverse moeder heeft ondersteuning nodig.

Natuurlijk is iedereen blij me de komst van de baby en wil iedereen een glimp opvangen van dit hoopje geluk. Soms wordt de moeder helaas vergeten of gepasseerd. Met een nieuwe baby wordt er ook een moeder geboren. Een moeder die moet herstellen, pijn heeft, emoties heeft en veel hormonen heeft die door haar lijf gieren.

Draag de moeder, niet de baby

Vaak kijkt een moeder vanaf haar kraambed toe hoe anderen de baby vasthouden. Soms staat ze zelfs koffie te zetten en beschuit met muisjes te maken, terwijl het bezoek op de bank zit met de baby.

In plaats van alleen maar de baby vast te houden, is het daarom belangrijk om de moeder te dragen gedurende de kraamweek.

8 tips om een moeder te helpen in de kraamweek

Hoe doe je dit? Hier zijn 8 tips om een nieuwe moeder te dragen.

1. Help met huishoudelijke taken

Neem de dagelijkse huishoudelijke taken over, zoals koken, schoonmaken en wassen, zodat de moeder zich kan concentreren op rusten en herstellen. De kraamverzorgster is er maar een beperkt aantal uur en dagen, maar een moeder heeft de hele dag zorg nodig.

2. Kook voedzame maaltijden

Bereid gezonde en voedzame maaltijden voor haar. Verse kippensoep staat bekend om zijn helende eigenschappen en het immuunsysteem versterkt, dit kan een kersverse moeder wel gebruiken.

3. Pas op andere kinderen

Als er al andere kinderen in het gezin zijn, bied dan hulp aan bij het verzorgen en vermaken van hen. Misschien kun je ze even meenemen naar de speeltuin, zodat de moeder zich kan concentreren op de zorg voor de pasgeborene en zichzelf.

@sofiadgora

Don’t forget about the mom. Hold the mom, not the baby. #newmom #postpartum #newborn #postpartumjourney #postpartumdepresssion

♬ Work Song (Other Voices Series 19) – Hozier

4. Bied emotionele steun

Luister naar haar, moedig haar aan en laat haar weten dat ze niet alleen is. De hormonale en emotionele schommelingen na de bevalling kunnen overweldigend zijn, dus een luisterend oor kan van onschatbare waarde zijn.

5. Zorg voor hydratatie

Zorg ervoor dat ze voldoende water drinkt, vooral als ze borstvoeding geeft, om uitdroging te voorkomen en haar melkproductie te ondersteunen.

6. Moedig rust aan

Help haar om voldoende rust te krijgen door de baby over te nemen, zodat ze kan slapen of gewoon even tijd voor zichzelf kan nemen.

7. Breng haar kleine cadeaus

Denk aan kleine dingen die haar dag kunnen opfleuren, zoals bloemen, haar favoriete snacks of een ontspannende badolie.

8. Geef haar wat tijd voor haarzelf

Moedig haar aan om tijd te nemen voor zelfzorg. Of het nu gaat om een ontspannend bad, een wandeling maken of gewoon even tijd nemen om te lezen of te mediteren.

Dit zijn de 5 grootste irritaties in de kraamweek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen