Waarom overmatig zweten na de bevalling juist goed voor je is

Kraamtijd Valéry de Voijs 25 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Bijna alle vrouwen hebben er last van: overmatig zweten na je bevalling. Vooral ‘s nachts kunnen vrouwen behoorlijk transpireren. Wat is hier de oorzaak van? En nog belangrijker: wat kun je er tegen doen? Famme heeft een aantal handige tips.

Overmatig zweten na je bevalling

Hoe vervelend het nachtelijk zweten ook mag zijn, je lichaam doet precies wat het moet doen. Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap namelijk tot wel 50 procent meer bloed en vocht aan. Na de bevalling is dit vocht simpelweg niet meer nodig; zweten is dan de perfecte manier om al dit vocht af te drijven.

Daarbij maakt je lichaam tijdens de bevalling twee hormonen aan: progesteron en oestrogeen. Na de bevalling zal je hele hormoonhuishouding opnieuw veranderen, met als gevolg dat je (net zoals de bekende opvliegers tijdens de menopauze) nog meer gaat zweten.

Volgens een onderzoek blijkt dat bijna 40 procent van de vrouwen last hebben van overmatig zweten ‘s nachts na de bevalling. Bij de meeste moeders kan het overmatig zweten zo’n twee weken duren, maar bij enkele ongelukkigen kan het wel zo’n zes weken aanhouden.

Tips bij overmatig zweten

Ook al is het zweten dus een hele gezonde reactie van jouw lichaam, kan het behoorlijk vervelend zijn. Met deze tips kun jij de nachten wellicht iets gemakkelijk door komen:

Zorg voor verkoeling

Vooral als jij in het najaar of tijdens de winter bent bevallen, zal het lekker zijn om met de ramen open te slapen. Ben jij echter niet in de koele maanden bevallen, kan een ventilator naast je bed voor wat verkoeling zorgen. Gebruik tijdens de eerste weken na je bevalling extra dun beddengoed en leg eventueel een handdoek op het matras om zweet op te vangen. Je kunt daarbij jezelf koel houden door een handdoek regelmatig nat te maken.

Drink voldoende water

Het klinkt logisch: als jij veel vocht verliest, zul je dit extra bij moeten drinken. Zorg er dan ook voor dat je voldoende water (of thee en sapjes) drinkt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een flesje water op je nachtkastje hebt staan.

Eet meer soja

Door de hormonale verschuivingen in jouw lichaam wil je ervoor zorgen dat je oestrogeen niveau op peil blijft. Dit kun je doen door bijvoorbeeld voldoende soja binnen te krijgen. Je kunt voldoende soja producten eten en drinken, of je kunt er voor kiezen om supplementen te slikken. Overleg uiteraard even met je huisarts voor je extra pillen inneemt.

Draag katoenen pyjama’s

Dit overmatig zweten is hét perfecte excuus om te gaan shoppen en jezelf te trakteren op een aantal nieuwe leuke pyjama’s. Wanneer je zoekt naar nieuwe nachtkleding, wil je erop letten dat de kleding gemaakt is van natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen of zijden. Tegelijkertijd wil je pyjama’s van bijvoorbeeld polyester or lycra vermijden.

Eet gezond

Natuurlijk is het altijd belangrijk om gezond te eten. Vooral in de eerste weken na je bevalling wil jij zoveel mogelijk vitaminen en mineralen binnen krijgen om zo snel mogelijk te herstellen. Deze gezonde voedingstoffen zullen helpen om het zweten enigszins onder controle te krijgen. Denk aan voldoende groente en fruit, volkoren producten, eiwitten en gezonde vetten.

Vrouwen zweten? Zeker weten! 5x feitjes over zweet (waarvan je de rillingen krijgt!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen