Oneerlijke concurrentie aanmelden basisschool? Dit zijn de wettelijke regels

School Wilma Groothuis 13 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je kind drie jaar oud is geworden, kun je hem of haar inschrijven bij een basisschool naar keuze. Eerder aanmelden mag officieel niet, maar dat wordt op sommige scholen toch gedaan, door middel van vooraanmelden. Daar moet verandering in komen, om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Dat vindt de gemeente Amersfoort, schrijf het AD.

Oneerlijke concurrentie

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat bij een aantal basisscholen in Amersfoort je je kind al kon vooraanmelden. Wettelijk is dat verboden, omdat je je kind pas vanaf de derde verjaardag mag inschrijven bij een school. De gemeente Amersfoort vindt dan ook dat hier verandering in moet komen, omdat er op deze manier sprake is van oneerlijke concurrentie.

Door het vooraanmelden krijgen niet alle kinderen een eerlijke kans om toegelaten te worden op de basisschool van hun eerste keuze. Dit zorgt ervoor dat ouders het gevoel hebben dat ze hun kindje eerder moeten inschrijven dan wettelijk geoorloofd is. En dat terwijl elk kind evenveel kans moet krijgen op een plekje op de basisschool.

Voorrangsregels

Maar hoe gaat de gemeente Amersfoort dat dan oplossen? Dat doen ze door op de scholen waar er meer aanmeldingen binnen zijn gekomen dan dat er plek is, voortaan geloot wordt. Ook krijgen kinderen waarvan de broertjes of zusjes al op een school zitten, voorrang. Daarnaast mogen basisscholen hun eigen voorrangsregels opstellen, maar dan moeten ze deze duidelijk zichtbaar op hun website plaatsen.

Dat basisscholen niet helemaal een eerlijk aanmeldprocedure erop nahouden, gebeurt waarschijnlijk niet alleen in Amersfoort. Het is niet voor niks dat er tegenwoordig een beetje cynisch wordt gezegd dat je je kind al moet aanmelden voor de basisschool voordat hij of zij überhaupt geboren is. Maar hoe zit het eigenlijk met de wettelijke regels rondom het inschrijven?

Wettelijke regels aanmelden basisschool

Zoals we eerder al aangaven, is het wettelijk bepaald dat je je kind pas na zijn of haar derde verjaardag mag inschrijven op de basisschool naar keuze. En uiterlijk tien weken voor de vierde verjaardag moet een kind ingeschreven staan. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat een school maar een bepaald aantal plekken beschikbaar heeft, dus het kan zijn dat er helaas geen plek is of dat er een wachtlijst is.

Daarom mag je je kind ook op meerdere scholen aanmelden, zodat je wat zekerder bent van een plekje op de basisschool. In sommige gemeenten of plaatsen zijn er afspraken gemaakt over het inschrijven, bijvoorbeeld dat kinderen in hun eigen wijk naar school moeten, broertjes of zusjes van leerlingen voorrang krijgen of dat er wordt geloot. Kijk dus altijd eerst op de website van jullie gemeente.

Gaat jouw kind binnenkort naar de basisschool? Zo bereid je hem voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen