Rianne poetst de tanden van haar peuter nooit: ‘Ze verzet zich te hevig’

Verzorging Laura Saija 14 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

“Lot kreeg vrij laat tandjes. Pas een week voor haar eerste verjaardag kwam haar eerste tand door. Ik kreeg meteen het advies om die ene tand te gaan poetsen. Dat vond ik persoonlijk echt onzin.

Nooit tanden poetsen

Om nou elke dag met een tandenborstel in haar mond te zitten om die ene kleine ondertand te poetsen? Dat kwam wel als ze meer tanden had, vond ik. De maanden daarna kreeg Lot meerdere tanden, maar snel ging het niet.

Tandenpoetsen werd nooit echt een onderdeel van onze dagelijkse routine. Sporadisch probeerden mijn man en ik de tanden van Lot wel te poetsen, maar meestal zonder succes. Pas toen Lot twee werd, zijn we serieus begonnen met tandenpoetsen.

Een strijd

Het bleek elke ochtend en avond weer een strijd. Gillen, slaan, schoppen, noem maar op. Lot wilde echt niet dat haar tanden gepoetst werden. Elke dag een heel drama en dan uiteindelijk konden we één veeg met de tandenborstel over haar tanden heen.

Mijn man en ik vonden dit het gewoon niet waard. Een heel drama met schoppen en slaan, daarna een half uur bijkomen van het voorval en dat allemaal voor één veeg over haar tanden die totaal geen nut heeft. Dit gingen we gewoon niet meer doen. Die tanden vallen er over een paar jaar toch weer uit.

De houdgreep

Inmiddels is Lot tweeënhalf jaar oud en poetsen we nog steeds haar tanden niet. We hebben het wel een aantal keer geprobeerd, maar we kwamen tot de conclusie dat Lot met z’n tweeën in de houdgreep houden de enige manier is. Moet je dat willen om tanden te kunnen poetsen?

Laatst gingen we naar de tandarts. Gelukkig had Lot geen gaatjes, maar wel een hoop aanslag dat weggehaald moest worden. De tandarts benadrukte hoe belangrijk het is om melktanden te poetsen, ook voor in haar latere leven.

Die tandarts heeft vast zelf geen kinderen, want tandenpoetsen lukt ons echt niet met Lot. Haar karakter is gewoon te pittig.”

Tandenpoetsen bij je kind: tot deze leeftijd kun je het beter zelf doen (en het is ouder dan je denkt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen