Manon (35) bevalt het liefst zonder pijnbestrijding: ‘Vorige keer kreeg ik hoge koorts’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 14 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap en de aankomende bevalling.

Deze week Manon (35), die 36 weken zwanger is.

Naam: Manon
Leeftijd: 35
Hoeveel weken zwanger: 36
Partner: Ruben
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: “Voor mijn verlof werkte ik als commercieel medewerker binnendienst op een makelaarskantoor. Helaas is mijn contract niet verlengd, dus ben ik momenteel zoekende.”

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Op deze zwangerschap hebben we wat langer moeten wachten. Waar ik bij mijn zoontje met een maand zwanger was, hebben we voor deze zwangerschap helaas twee miskramen gehad. Dit was een heftige periode en we zijn nu extra dankbaar voor deze zwangerschap.

De miskramen hebben wel invloed op deze zwangerschap gehad. Zeker in het begin was elke echo ontzettend spannend, omdat we bij allebei de miskramen eerst een goede echo hadden, maar bij de tweede echo het hartje was gestopt. Je blijft toch bang dat het hartje weer stopt met kloppen, of als ik haar even niet voelde in mijn buik, dat het mis is.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Stralend zwanger. Ik heb wel last gehad van misselijkheid en vermoeidheid, vooral in het eerste trimester was mijn energieniveau behoorlijk laag. Maar verder heb ik gelukkig geen vervelende klachten gehad.”

Geslacht delen met anderen of pas bij de geboorte?

“Wij hebben ervoor gekozen het geslacht met iedereen te delen. Waar we bij onze eerste zwangerschap echt een gender reveal deden, zijn we bij deze zwangerschap samen met ons zoontje Milan naar een echobureau geweest waar de kamer in de kleur van het geslacht oplichtte. Dit hebben we gefilmd en het filmpje hebben we met iedereen gedeeld.”

Hoe ben jij zwanger Manon
Foto: Eigen beeld

Naam delen of voor jezelf houden?

“Een aantal mensen weten de naam wel, maar dat komt omdat ik al vanaf dat ik tien jaar ben, roep dat als ik een meisje krijg, ik haar zo noem. Voor de rest blijft het een verrassing.”

Zwangerschapscursus volgen of alles op gevoel?

“Deze zwangerschap doe ik alles op gevoel. Bij mijn eerste zwangerschap heb ik wel zwangerschapsyoga gevolgd, maar de bevalling liep zo anders dan gedacht, dat ik nu besloten heb alles los te laten en het op gevoel te doen.

Mijn eerste bevalling duurde ongeveer 48 uur en ik kwam maar niet verder dan een krappe vier centimeter ontsluiting. Ik heb veel weeënopwekkers gehad, maar niks hielp. En na het zetten van de ruggenprik kreeg ik hele hoge koorts en rillingen. Aangezien mijn zoontje toen ook koorts kreeg en het moeilijk begon te krijgen, is het uiteindelijk een spoedkeizersnede geworden.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Alles op het laatste moment en behoorlijk ook. Bij mijn zoontje was alles allang klaar en gewassen, haha. De nesteldrang begint de laatste weken wel echt te komen, dus de laatste tijd hebben we wel vorderingen gemaakt met de babykamer.”

Hoe ben jij zwanger Manon
Foto: Eigen beeld

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“In het ziekenhuis, maar dat is ook vanwege medische redenen. Ik heb namelijk een stollingsziekte en zal na de bevalling drie dagen in het ziekenhuis moeten blijven ter controle.”

Bevallen met alleen je partner of ook anderen erbij?

“De bevalling wil ik alleen met mijn partner doen. Wel hebben we dit keer een lijst met famillie en vrienden die we kunnen bellen als back-up voor ons zoontje. Het is nu toch iets meer geregel dan bij de eerste bevalling.”

Wel of geen pijnbestrijding tijdens de bevalling?

“Ik wil de pijnbestrijding zo lang mogelijk uitstellen en liever deze keer helemaal zonder. Bij mijn vorige bevalling werd ik dus ziek na het zetten van de ruggenprik en dit wil ik liever niet nog een keer.”

Borstvoeding of flesvoeding?

“Ik heb gekozen om flesvoeding te geven. Ik vind het ook fijn om het samen met mijn vriend te kunnen doen, zeker de nachten.”

Alissa (24) heeft één eileider door buitenbaarmoederlijke zwangerschap: ‘Dankbaar dat het snel is gelukt’

Hoe ben jij zwanger Manon
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen