Welke activiteiten kun je met een baby van vier maanden doen?

Baby Valéry de Voijs 15 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Let’s be honest: een baby van vier maanden kan nog niet veel. Maar door alle ontwikkelingen van de afgelopen maanden is je baby in staat om langer wakker te zijn en zal hij de eerste tekenen van communicatie vertonen. Deze volgende activiteiten zijn dan ook perfect geschikt voor een baby van vier maanden (of ouder).

Activiteiten met een baby van vier maanden

Laten we voorop stellen dat je je baby echt niet altijd hoeft te vermaken. Het kan juist heel goed zijn om je kind alleen te laten liggen of spelen, zodat ze zichzelf leren te vermaken. Daarbij kan het ook heerlijk zijn om samen met je kleintje op de bank te hangen. Toch benieuwd naar de activiteiten die jij met je vier maanden oude baby kunt doen?

Laat je baby jouw gezicht bekijken

Vaak denken we dat we allerlei toeters en bellen uit de kast moeten trekken om je baby te vermaken. Maar het tegendeel is waar. Wedden dat jouw baby geïntrigeerd wordt door jouw gezicht? Lach breeduit, trek gekke bekken of geef honderden kusjes: je baby zal het allemaal fantastisch vinden.

Ontdek samen verschillende texturen

Een zacht dekentje, krakend aluminiumfolie of stroef rubber; het zijn allemaal verschillende texturen die nieuw zijn voor jouw baby. Wrijf samen met het handje van je baby over zo’n dekentje of krakend papiertje en let daarbij op hun gezichtjes. Ze zullen verbaasd, verrast of juist heel blij reageren.

Speeltjes in de mond

Wanneer baby’s vier maanden oud zijn, zul je zien dat ze opeens van alles in hun mond willen stoppen. Veel baby’s beginnen rond deze leeftijd met hun handjes naar hun mond te brengen. Maar naast hun eigen handen, willen ze ook speelgoed of andere dingen in hun mond stoppen. Dit is juist een goede ontwikkeling en mag je best aanmoedigen. Let daarbij wel goed op het materiaal en soort speeltje dat je je baby geeft. Je wil namelijk niet dat je baby stikt in kleine onderdelen of giftige stofjes.

Een spiegel

Vanaf de vierde maand zul je een groot verschil zien in het communicatievermogen van je kind. Hij zal meer oogcontact kunnen maken en jou zelfs met zijn ogen volgen wanneer je de kamer uitloopt. Daarbij zal hij ook zichzelf kunnen observeren in de spiegel. Ga samen voor de spiegel zitten en laat hem zijn ding doen. Wedden dat hij zich minstens een kwartier kan vermaken?

Voorlezen

Ook al zal jouw baby niets van het verhaal kunnen begrijpen; hij zal aandachtig naar jouw stem luisteren. Daarbij zal hij de kleurrijke plaatjes in het boek kunnen zien. Voorlezen is niet alleen ter entertainment; het zal je baby enorm helpen bij de cognitieve ontwikkeling.

Onderzoek toont aan: kinderen die met dinosaurussen spelen, zijn intelligent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen