Alissa (24) heeft één eileider door buitenbaarmoederlijke zwangerschap: ‘Dankbaar dat het snel is gelukt’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 7 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap en de aankomende bevalling.

Deze week Alissa (24), die 34 weken zwanger is.

Naam: Alissa
Leeftijd: 24
Hoeveel weken zwanger: 34
Partner: Bart
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Verpleegkundige in de gehandicaptenzorg

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Ik vind dit altijd een lastige vraag om te beantwoorden, omdat het zo niet vanzelfsprekend is. Ondanks dat ik nog maar één eileider heb door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voordat ik zwanger raakte van onze dochter, ben ik ontzettend dankbaar dat het beide keren bij ons snel is gelukt en ik gun het andere vrouwen ook zo erg!”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Voor mijn gevoel ben ik bij deze zwangerschap meer stralend zwanger dan bij de eerste, terwijl deze ook niet eens heel ‘stralend’ is. Bij onze dochter kreeg ik met veertien weken nierstenen, had ik veel last van hartkloppingen en benauwdheid en hield ik vanaf 28 weken heel veel vocht vast. Dit keer heb ik vanaf 20 weken tot ongeveer 32 weken last van mijn bekken gehad wat nu gelukkig best goed onder controle is, maar verder voel ik mij lichamelijk een stuk beter, ondanks dat er nog een dametje van 1,5 jaar rondhuppelt.”

Geslacht delen met anderen of pas bij de geboorte?

“Bij onze dochter wisten wij het geslacht niet en nu weten wij het weer niet. Ik zou het iedereen aanraden, want het is het zo’n bijzonder moment om tijdens de geboorte erachter te komen wat het is! Zelfs onze ouders komen pas als ze op bezoek komen erachter wat het is, ik vind het anders zo zonde als ze dan via een telefoontje horen wat het geslacht is na negen maanden wachten.

Bij onze dochter was dat echt een grappig moment, omdat we wel aan de telefoon het gewicht en lengte vertelden en ze ervan overtuigd waren dat het een jongetje was. Zij was namelijk 59 centimeter en 4420 gram.”

Hoe ben jij zwanger Alissa
Foto: Eigen beeld

Zwangerschapscursus volgen of alles op gevoel?

“Bij deze zwangerschap vind ik het niet meer nodig, maar bij de eerste zwangerschap heb ik wel een cursus gevolgd. Het is fijn om te weten hoe je het beste op je ademhaling kan letten en hoe je de weeën kan wegpuffen.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Wat is die nesteldrang heftig deze zwangerschap, haha. Ik ben zo vaak lijstjes aan het maken met wat ik allemaal nog wil doen. Alleen het vervelende aan die nesteldrang is dat als je bedenkt dat je het nu zou willen doen, je het ook gaat doen, omdat je het niet meer los kan laten. Met als gevolg dat je uiteindelijk te veel op een dag hebt gedaan.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik ga in het ziekenhuis bevallen. Onze dochter is uiteindelijk met een keizersnede geboren, omdat ze niet meer indaalde en een sterrenkijker bleek te zijn. En achteraf gezien stonden mijn bekken niet goed gekanteld, waardoor het nooit was gelukt. Er volgt nog een gesprek over een normale bevalling of weer een keizersnede.”

Bevallen met alleen je partner of ook anderen erbij?

“Ik vind de bevalling echt een moment voor ons samen, ook om samen de eerste uren te genieten als gezin.”

Wel of geen pijnbestrijding tijdens de bevalling?

“Ik vind dat pijnbestrijding voor iedereen een eigen keuze is, de pijn is iedere bevalling anders en iedereen ervaart het anders. Bij onze dochter wilde ik het eerst zonder proberen, maar na zes á zeven uur rugweeën te hebben zonder vorderende ontsluiting, vond ik het wel mooi geweest en koos ik voor een ruggenprik.”

Borstvoeding of flesvoeding?

“Ik hoop heel erg dat ik weer opnieuw borstvoeding kan geven. Het zijn zulke mooie intieme momentjes, ook al is je kleintje altijd afhankelijk van jou, deze tijd krijg je nooit meer terug. Je bent ook zo trots op jezelf en je kindje als je ziet hoe hij of zij erdoor groeit, dat is toch bijzonder? Natuurlijk zijn er verschillende invloeden waardoor het niet zou kunnen lukken en dan is het niet anders.”

Sanne (26) wil bevallen op gevoel: ‘Ons lichaam is ervoor gemaakt’

Hoe ben jij zwanger Alissa
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen