Romy pleegde abortus: ‘Een derde kind paste financieel echt niet’

Persoonlijk Laura Saija 14 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Romy was zwanger van haar derde kind, maar koos voor abortus. Financieel zou een derde kind veel stress opleveren en daarom koos ze ervoor om de zwangerschap te beëindigen. “Een derde kind zou alles nog duurder maken dan het al is.”

“Een derde kind zat niet in de planning voor ons. Na twee jongens is ons gezin compleet. Toch werd ik onverwacht zwanger van een derde. Heel even was ik enthousiast, maar toen begon ik de nadelen te zien.

Abortus

We hebben financieel een zwaar jaar gehad. Ons pas gekochte huis bleek veel gebreken te hebben en we moesten veel vervangen en verbouwen in huis. Daardoor werd de hypotheek hoger. Daarbij kwam ook nog de ontzettend dure energierekening en dan hebben we het nog niet eens over de boodschappen.

De maandlasten zijn enorm hoog en dat terwijl we allebei gewoon een modaal inkomen hebben. De kwaliteit van leven zou er met een derde kind aanzienlijk op achteruit gaan. Nog een kind op de kinderopvang, nog meer boodschappen, luiers en melkpoeder, wéér een babyuitzet aanschaffen. Ik zag het niet zitten en mijn man was het hiermee eens.

Nadelen

Wij vinden het allebei erg leuk om zo nu en dan iets leuks te doen als gezin. We gaan regelmatig een weekendje weg, op vakantie of naar een pretpark. Een derde kind zou al deze dingen nog duurder maken dan het al is.

Mijn droomreis naar New York zag ik al door mijn neus geboord worden, want vier tickets was nog wel te overzien. Maar vijf tickets? Een extra grote hotelkamer voor vijf personen? Met drie kinderen en twee volwassenen elke dag uiteten?

Derde kind

En als ze dan alle drie willen studeren? Kunnen we drie kinderen financieel wel het leven bieden dat ze verdienen? Ik wilde de gok niet wagen, ook al zou ik het hartstikke gezellig vinden om nog een derde kind te hebben.

Toen ik onze beweegredenen aan de dokter uitlegde, probeerde ze me nog op andere gedachten te brengen. Ze was namelijk bang dat ik spijt van de abortus zou krijgen omdat drie kinderen niet veel meer zouden kosten dan twee kinderen.

Winterkleding

Ik ben blij dat ik hier niet in mee gegaan ben, want ik merk nu al met de aankoop van de winterkleding dat het gewoon niet gelukt was om voor nog een kind kleding te kopen. Mijn man en ik denken nog steeds dat het de juiste keuze is geweest. Ongeacht dat een derde kind welkom was, konden we het financieel gewoon niet bolwerken.”

Had ik maar nooit… ‘Abortus gepleegd op mijn achtentwintigste’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme