Nostalgie! 10x dit deden we vroeger met onze vriendinnen op vrijdagavond

Lifestyle Chiara Izelaar 29 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Wat staat er vanavond op jouw agenda? Een etentje, een spelletjesavond of een avondje bankhangen? Nu we onze vrijdagavonden – in de meeste gevallen – erg burgerlijk doorbrengen kunnen we ons amper voorstellen dat we vroeger een tikkie rebels waren.

Zodra ons huiswerk eindelijk af was en we onze huishoudelijke taken hadden voldaan belden we onze vriendinnen meteen op om een planning te maken.

Vrijdagavond

Wat zou deze vrijdagavond voor ons in petto hebben? Hoogstwaarschijnlijk één van deze nostalgische activiteiten!

Logeerpartij

“Maaammm *knippert heel hard met haar wimpers*, mag ik bij Shanna slapen?” Als het antwoord ja was trok je meteen een sprintje naar de eerste de beste supermarkt. Het winkelmandje werd gevuld met blikjes energiedrank – jullie moesten immers zo lang mogelijk opblijven -, popcorn, chocola en heel veel andere soorten junkfood. Gezichtsmaskertjes maakten jullie boodschappenlijstje helemaal af. Vervolgens werden de matrassen op de vloer gedeponeerd en kon het slaapfeest beginnen!

Optutten

De prinsessenjurken, elfenpakjes en glitter make-up maakten op een gegeven moment plaats voor korte jurkjes, hakken en rode lippenstift. Jullie deden je uiterste best om er net zo hot bij te lopen als Christina Aguilera en Britney Spears. Maar jullie moeders waren er alles behalve blij mee als jullie een oorbelletje door jullie navels hadden geprobeerd te prikken, oepsie. Toch weerhield dit jullie er niet van om de videoclips van jullie idolen na te bootsen. In jullie perfecte Engels – lees brabbeltaal – en met jullie zwoele choreo – heul sexy – waar jullie urenlang op hadden geoefend stalen jullie de show. Het publiek – jullie spiegelbeeld inclusief borstel in de hand – werd keer op keer omver geblazen!

Doen, durf of de waarheid

Niets was zo spannend als dit oude, gouden spelletje. Vragen als “Wie vind je de knapste jongen uit je klas?” “Heb je wel eens gezoend?” en “Heb je ooit verkering gehad?” waren super spannend. Maar gaven je niet zoveel kriebels als de opdrachten die jullie voor elkaar verzonnen. “Kus een minuut lang met Nick van de Backstreetboys (op een poster welteverstaan)” of “Drink 3 glazen melk achterelkaar.” Gelukkig had je altijd een vrijpas als je durf koos. Als je in de sloot durfde te springen hoefde je dat gelukkig niet te doen, pfewww! 

Stalkgedrag

Over Doen durf of de waarheid gesproken; jij hebt vast wel eens een jongen op moeten bellen toen je voor Doen koos. En ook al had je enorm veel spijt van je keuze – met alle hartkloppingen van dien -, dit liep altijd uit tot een stalkuurtje. Of uurtjes, wat oh, wat was dit spannend! Wanneer de knapste jongen uit de klas opnam probeerde je een gek stemmetje op te zetten of juist muisstil te zijn. Met jouw gegiechel viel je absoluut niet door de mand; nee hoor! En namen alle knappe jongens in jullie omgeving uiteindelijk niet meer op? Dan gingen jullie over op de kindertelefoon, want tja, jullie moesten wel weten hoe tongzoenen nu precies in z’n werk gaat.

Online

Als je ouders ervan overtuigd waren dat je eindelijk een keertje achter de computer vandaan kwam nu je vriendinnen over de vloer waren hadden ze het flink mis. Jullie namen uiteraard met z’n allen plaats op de voorste rij om in spanning te wachten op de reactie van die ene hunk. En ging hij plotseling offline op MSN? Dan ruilden jullie dit chatprogramma gewoon in voor Chat Roulette. Aan de ene kant was het hartstikke vies om bepaalde lichaamsdelen op je scherm te zien, anderzijds was het natuurlijk hartstikke lachwekkend en spannend.

Televisie kijken

Van Sweet Valley High tot Saved by the Bell en Kenan and Kyle: op vrijdagavond was er altijd wel iets op tv wat in jullie straatje viel. En als al deze tienerprogramma’s afgelopen waren zapten jullie snel verder naar RTL4 voor hét popidolen programma van de eeuw. Yes, ik refereer uiteraard naar Idols. Je ouders waren absoluut niet happy met de torenhoge telefoonrekening, maar dat maandje huisarrest was ‘t meer dan waard. Vooral als jouw favo zanger weer een ronde verder was uiteraard! En de week erop zaten jullie weer urenlang voor de buis gekluisterd en dat zag er ongeveer zo uit:

“Buitenspelen”

Tenminste… Spelen is wat jullie ouders moesten denken natuurlijk. In feite spendeerden jullie urenlang op een bankje in het park. De term “hangjongeren” komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, kuch. Met een beetje geluk hadden jullie een volwassene gestrikt om sigaretten voor jullie te kopen. En had de zus van jouw bestie een paar Breezers voor jullie gescoort. En het was al helemaal een topavond als het groepje jongens aansloot op het bankje.

Bios

Zodra jullie zakgeld kregen wisten jullie wel what to do; naar de film gaan natuurlijk! Eerst stonden jullie urenlang voor de spiegel, want misschien zouden er wel leuke jongens naar de bios gaan. Dan moest er een strippenkaart worden bemachtigd om naar de bioscoop te kunnen reizen. Vervolgens werd de hele supermarkt leeggeroofd, want een bak popcorn in de bios nam de helft van je zakgeld in beslag. En dat was altijd spannend, want het was een enorme kunst om jullie snacks zo sneaky mogelijk langs de bioscoopmedewerkers te smokkelen. Met een beetje geluk – en lef – bleven jullie na afloop in de zaal zitten voor een tweede film; SCORE! 

Verboden films

Helaas waren jullie te jong om toegang te krijgen tot bepaalde films, zoals horror. Maar zodra jullie een avondje thuis waren – en het rijk of de slaapkamer voor jullie alleen hadden – gingen jullie eerst even langs de videotheek. Hier deden ze gelukkig niet zo moeilijk over jullie leeftijd. Was dit wel ‘t geval? Dan lieten jullie de grote jongens uit de buurt eventjes een paar videobanden voor jullie scoren. Om vervolgens doodsangsten uit te staan en de helft van de film te missen, omdat jullie meer tijd onder dan boven de dekens doorbrachten. Scary movie viel gelukkig wel mee!

Naar de disco

Maar het aller aller aller gaafste was natuurlijk als jullie eindelijk toestemming kregen om naar de disco te gaan. De kinderdisco welteverstaan. Hier konden jullie de tofste dansjes eindelijk in de praktijk brengen (op een andere plek dan voor de spiegel). Je scoorde uiteraard vet veel punten als je het voor elkaar kreeg om met die hunk te schuifelen. Of stiekem zelfs te schuren, hihi! De zoete kinderlimonade, snoepzakjes en limbodans staan als het goed is nog steeds in je geheugen gegrift. Om nog maar te zwijgen over al de liedjes van toen; “Kom maar met me vibeeeennnnn”.

7x dingen die we het meest missen aan onze middelbare schoolvriendinnen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme