Ook altijd zo moe na het eten? Dít is waar die after dinner dip door komt

Gezondheid Sharon van der Werf 27 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Heb jij na het avondeten ook zin om even een dutje te doen op de bank? Je bent niet de enige – die after dinner dip komt ontzettend vaak voor. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol kunnen spelen en we nemen ze allemaal met je door.

1. Te eet (te) veel koolhydraten

Vooral koolhydraten staan erom bekend dat ze een piek in je insulinelevels veroorzaken. Die piek kan dan weer zorgen voor een crash in je bloedsuikerspiegel en daardoor ga je je moe en slapjes voelen. Dit noemen we de typische after dinner dip. Dat betekent overigens niet dat je zou moeten stoppen met het eten van koolhydraten – over het algemeen leveren koolhydraten jou juist energie.

Een grote maaltijd zorgt dan ook sneller voor de dip dan een kleine maaltijd, dus kijk vooral uit dat je niet te veel in één keer eet.

2. Je eet op onregelmatige tijden

Ons lichaam gaat het beste op regelmaat. Elke dag op dezelfde tijd opstaan, eten en weer naar bed. Als jij een onregelmatig leven leidt, dan is de kans ook groter dat je na een grote maaltijd een dipje krijgt. Jouw lichaam weet op dat moment namelijk even niet wat hij met zo’n grote hoeveelheid aanmoet.

Op deze 9 manieren vertelt jouw lichaam je dat je al te lang gestrest bent

3. Je hebt te weinig geslapen

Als je al moe bent, ga er dan maar vanuit dat je na het eten van een grote maaltijd het liefste meteen een tukje wilt gaan doen. Het avondeten doe je natuurlijk aan het eind van de dag, en na een slechte nacht is het logisch dan je rond die tijd moe bent. Om de hele dag goed te kunnen functioneren raden we aan om te proberen om toch voldoende slaap te pakken.

4. Alcohol

Zat er alcohol verwerkt in het eten, of drink je een glas bier of wijn bij de maaltijd? Dan zou dat ook zomaar eens de reden van jouw after dinner dip kunnen zijn. Alcohol is namelijk een verdovend middel. Als je al een beetje moe bent, dan kan dat glas alcohol bij het avondeten ervoor zorgen dat je sneller in die dip terecht komt.

Last van brain fog? Dan zou dit de oorzaak wel eens kunnen zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme