Alles over baby acne: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Baby Vera Guldemeester 29 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Een baby komt met een zacht snoetje ter wereld, maar al snel komt het gezicht onder de puistjes te zitten. Misschien vraag je jezelf af hoe dat opeens kan, het is toch geen puber? Maak je geen zorgen, je baby heeft gewoon last van baby acne, ook wel acne infantum genoemd. Hieronder vertellen we je er meer over.

Veel baby’s krijgen binnen enkele dagen tot weken na de geboorte last van puistjes op het gezicht, inclusief de herkenbare witte puntjes. Veel mensen denken dat dit komt door het geven van borstvoeding, maar dit is niet geval. Ook baby’s die flesvoeding krijgen, kunnen gewoon last hebben van baby acne. Maar waar komt het dan door?

Wat is baby acne?

Baby acne zijn puistjes op het gezicht van je pasgeboren baby. Deze puistjes worden veroorzaakt door hormonen die de moeder tijdens de zwangerschap via de navelstreng aan de baby heeft gegeven. Na de geboorte blijven deze hormonen nog een paar weken in het lichaam van de baby, met als resultaat: kleine verstoppingen van de poriën.

Hoe kom je er vanaf?

Misschien krijg je de drang om de pukkeltjes van je pasgeboren baby uit te knijpen of het gezicht met een washandje te gaan ‘boenen’, maar doe dit vooral niet. Ondanks dat de puistjes allesbehalve mooi zijn, zijn ze totaal onschuldig. Ga er dan ook niet aanzitten, want voor je het weet raken de puistjes ontstoken en worden ze rood of gaan ze zelfs bloeden. Dan zadel je je kind op met blijvende littekens op het gezicht.

Wat kun je wel doen?

Het belangrijkste is dat je geduld moet hebben. Binnen enkele weken, vaak zelfs in de eerste maand, verdwijnen de puistjes vanzelf weer. Maak het gezicht van je baby gewoon schoon zoals je dat altijd doet. Ook kun je dagelijks een verzorgende crème op het gezicht aanbrengen, maar zorg dat er geen parfum in de crème zit en kies voor een crème die niet te dik is. Anders zal de opeenhoping van talg alleen maar groter worden en kan de huid niet ademen.

Wanneer met baby acne naar de dokter?

Twijfel je of het wel onschuldige baby acne is? Zeker als er gele korsten op de wangen, rond de neus of mond ontstaan, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Wellicht is het dan geen onschuldige baby acne, maar krentenbaard of een andere huidinfectie.

Verwacht je meer hulp van jouw partner bij de opvoeding en in huis? 5 manieren om dat duidelijk te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme