Te Amerikaans of te cliché? Dit zijn 5 alternatieven voor een babyshower

Zwanger Rachelle Weiler 22 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Een aantal jaren geleden overgewaaid uit Amerika: het fenomeen ‘babyshower.’ Het idee is dat de moeder – en alléén de moeder – wordt verrast met een surpriseparty, georganiseerd door vriendinnen. Niet iedereen zit echter te wachten op een babyshower, daarom zetten wij vijf alternatieven voor een babyshower op een rij.

Bij een babyshower wordt de moeder overstelpt met cadeautjes voor de baby. De gedachte is dat ze op deze manier nog even in het zonnetje wordt gezet, en dat ze zelf minder hoeft aan te schaffen voor de komst van de kleine. Toch is niet iedereen fan van het idee van een babyshower. In dit artikel lees je wat leuke alternatieven voor een babyshower zijn als je als moeder nét even wat anders wilt.

Babyshower: do or don’t?

Hoewel het concept in Amerika ontzettend populair is en de babyshower ook in Nederland steeds vaker voorkomt, zijn er ook mensen en moeders die er niets van willen weten. Aanstaande moeders vinden het soms lastig om de komst van hun baby al te vieren met cadeaus, terwijl het kindje er nog niet is.

Andere moeders vinden het simpelweg ongemakkelijk om zo in de belangstelling te staan. Of kopen liever zelf de spulletjes voor hun kind of hebben gewoonweg geen energie in de laatste weken van de zwangerschap voor een feestje.

Kan jij je vinden in bovenstaande argumenten en wil je liever géén babyshower? Dan zijn dit goede alternatieven:

Alternatieven voor een babyshower

Misschien zit hier wél iets voor je bij.

De babyborrel

Een perfect idee voor moeders die het lastig vinden om de geboorte van hun kindje al te vieren als ze zwanger zijn: een babyborrel.
Doe lekker waar je zelf zin in hebt tijdens de zwangerschap en neem je tijd om je voor te bereiden op de geboorte. Kies samen met je partner een datum voor een babyborrel zodra de baby een paar weken of maanden oud is. Zo kan je het leventje van je baby écht vieren en mooie bijkomstigheid: je hoeft niet elke dag na de geboorte thuis bezoek te ontvangen.

De spa-day

Met een spa-dag vier je met je vriendinnen het leven, maar dan dat van jou! Organiseer zelf – of laat je vriendinnen dit doen – een dagje weg met een groepje vriendinnen. Laat je bijvoorbeeld lekker verwennen in een spa. Geniet van je dag weg én van het feit dat je nu nog aan dit soort activiteiten toekomt, nu de baby er nog niet is. Plan deze dag lekker ergens in je tweede trimester, zodat je zeker weet dat je de energie ervoor hebt.

De ouder-lunch

Vieren dat je zwanger bent alleen met je vriendinnen op een babyshower, doet misschien niet helemaal recht aan de rol die de vader speelt in jouw leven en dat van je baby. Jullie hebben de baby waarschijnlijk samen gemaakt en grote kans dat jullie er samen voor gaan zorgen.
Nodig allebei een paar goede vrienden uit, waar jullie tijdens de zwangerschap en zodra de baby er is, veel aan hebben. Geniet nog even van jullie leven zonder kind, zonder het laat te hoeven maken. Een lunch is dus ideaal.

De gender-reveal

Hou je toch stiekem wel van het surprise-element in jouw zwangerschap? Dan is een gender-reveal party misschien wel iets voor jou. Tussen de 15 en 20 weken kan het geslacht van je baby gezien worden, wat betekent dat je nog niet zo ver bent in je zwangerschap. En waarschijnlijk heb je dan nog wat meer energie. Ook fijn: de gastenlijst van een gender-reveal hoeft echt niet alleen vrouwen te bevatten, maar is ook een ontzettend leuke dag voor je partner, familieleden en vrienden. En wordt je ongemakkelijk van cadeautjes voor je baby tijdens je zwangerschap? Vraag dan gewoon of de gasten deze bewaren tot na de geboorte.

De postpartum-party

Als je als moeder geen zin hebt in een babyshower, moet je dit je vriendinnen gewoon laten weten. Een goed alternatief om je na de geboorte ook weer een beetje jong te voelen, is een postpartum-party! Laat je vriendinnen een avondje organiseren waarop jullie lekker gaan eten of de kroeg in gaan. Zo kunnen jullie samen vieren dat de baby is geboren, en heb jij weer een waardevol avondje met je vriendinnen, waarop je misschien ook weer iets kan drinken.

Wanneer je klaar bent voor een avondje weg van je baby, weet alleen jij. Geef dit dus goed aan. Sommige moeders willen het liefst na een paar weken al even het huis uit; andere moeders moeten hier de eerste maanden nog niet aan denken.

Als je er wat langer over nadenkt, zijn er genoeg alternatieven voor een babyshower te verzinnen. Word je liever niet verrast? Organiseer dan gewoon je eigen feestje. Het is jouw zwangerschap, jij bepaalt hoe en wat!

Een (gezamenlijk) cadeau voor een babyshower? Dit zijn de leukste ideeën

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme