Asfyxie: wanneer jouw baby zuurstoftekort heeft bij de bevalling

Celebs Julia van Buuren 29 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Het was schrikken voor influencer Joan Pronk. Op 26 oktober werden zij en haar partner Niek Marijnissen ouders van hun dochter Jazzy. Op Youtube deelt zij haar bevallingsverhaal en vertelt ze over het zuurstoftekort dat haar baby heeft gehad tijdens de bevalling.

Joan Pronk werd bekend door haar deelname aan het tv-programma Love Island, die zij in 2020 won met haar toenmalige partner Mert Okatan. Inmiddels heeft zij de liefde gevonden bij Niek Marijnissen, die meedeed aan De Bachelorette.

Lichte weeën

De bevalling begon met lichte weeën die ze thuis nog kon opvangen. Haar gezin en vriend ondersteunden haar hierbij. Het aantal centimeters ontsluiting nam ondertussen langzaam toe. Toen Joan de pijn niet meer aankon, ze belandde telkens in een weeënstorm, vertrok ze naar het ziekenhuis voor een ruggenprik. Haar vliezen werden gebroken en een infuus met weeënopwekkers werd aangebracht om de ontsluiting te bevorderen.

Navelstreng om haar nek

Het einde van de bevalling was zwaar voor Joan en haar dierbaren. De baby had in het vruchtwater gepoept, wat al erg gevaarlijk is. Maar dat was niet het enige. “Het was een heel eng moment”, begint Joan emotioneel. “Wanneer ik persde daalde de hartslag van de baby van 150 naar 60 omdat de navelstreng om haar nek geklemd zat. Als ik persde trok de navelstreng strak om haar keel.” Het persen lukte niet en de baby kwam er maar niet uit. Toen werd Joan ingeknipt. Dat de navelstreng om de nek van de baby zat, hebben de verloskundige en arts expres niet gezegd om geen paniek te zaaien. “Daar ben ik heel blij om”, aldus Joan.

Baby Jazzy was helemaal blauw toen ze geboren werd. Ze werd direct weggetrokken. “Ik was aan het krijsen, ik riep ‘geef mijn kind terug’ en dacht ‘waarom wordt ze weggehaald.'” Jazzy kreeg een zuurstofmasker op en haar hart werd gemasseerd omdat ze leveloos was. Na vijf minuten huilde ze voor het eerst en toen was het gelukkig weer goed. “Dezelfde dag mochten we nog naar huis.”

Asfyxie

Tijdens de bevalling had Jazzy zuurstoftekort, dit wordt ook wel asfyxie genoemd. Asfyxie is een medische term voor het zuurstoftekort van een baby voor, tijdens of na de geboorte.

Asfyxie komt ongeveer bij twee tot tien van de duizend baby’s voor en het komt het vaakst voor bij te vroeg geboren baby’s.

De schade die tijdens asfyxie opgelopen wordt is vaak in de hersenen maar het kan ook andere organen beschadigen.

Kenmerken

Er zijn verschillende kenmerken die horen bij asfyxie, deze zijn afhankelijk van hoe ernstig het zuurstofgebrek is. Een aantal kenmerken zijn: erg gespannen spieren of heel weinig spanning, verhoogde of afwezige reflexen, erg wakker of erg stil zijn, problemen met ademhalen, een lage bloeddruk, een te hoge of te lage hartslag, moeite met het lichaam op tempratuur houden, problemen met plassen, problemen met slapen en problemen met eten.

Apgar-score

De verloskundige controleert na de bevalling de gezondheid van de baby. Hiervoor houdt zij een lijst bij, de Apgar-score, met verschillende onderdelen. Er wordt onder andere gekeken naar de ademhaling, hartslag, spierspanning, reactie op prikkels en de kleur van de huid van de baby. Deze lijst  wordt drie keer ingevuld; een minuut na de geboorte, vijf minuten na de geboorte en tien minuten na de geboorte. Er is een score van nul tot tien. Als een baby vijf minuten na de geboorte een vijf of lager scoort, dan komt er asfyxie voor.

Er zijn vervolgens andere lijsten om te zien hoe ernstig de vorm is. Het kan eventueel nodig zijn om verder onderzoek te doen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor asfyxie kan opspelen. Bijvoorbeed wanneer de placenta te klein is, slecht doorbloed is of loslaat. Ook een infectie bij de baby of moeder of een te lage bloeddruk bij de moeder kan een oorzaak zijn. Daarnaast kunnen vroeggeboorte of een beknelling van de navelstreng een aanleiding zijn.

Roken, alcohol drinken en drugs gebruiken tijdens de zwangerschap kan de kans op asfyxie vergroten.

Gevolgen voor de toekomst

De gevolgen van asfyxie variëren erg. Hoe sneller de symptomen verdwijnen, hoe minder groot de gevolgen zullen zijn voor je kind.

Sommige kinderen hebben er helemaal geen last meer van en anderen hebben meerdere klachten. De hersenen zijn het gevoeligste en zullen ook als eerst aangetast worden. Dit kan effect hebben op de ontwikkeling van de baby, dit kan op zowel mentaal, intelectueel of fysiek gebied en is afhankelijk van de plek waar de hersenen schade hebben opgelopen.

5 influencers die recent moeder zijn geworden en jou voorbereiden op het moederschap

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme